NASI LEMAK AJAIB(BERAS BIASA)
BAHAN2NYA
1. 4 CAWAN
BERAS BIASA DIBASUH BERSIH SEBELUM RENDAM
DAN MASUKAN CUKA
1 CAMCA BESAR
2. REBUS AIR DALAM PERIUK BESAR KURANG ½ PERIUK,MASUKAN 5 HELAI DAUN PANDAN
DISIAT2 SIMPUL IKAT BERSAMA 2 CAMCA BESAR GARAM DAN 1 CAMCA BESAR GULA,REBUS SEHINGGA ¾ MASAK(PARBOIL), SARING
BUANG AIRNYA,MASUKAN BALIK DALAM PERIUK BERAS YG SUDAH DI SARING,KEMUDIAN
GAULKAN DENGAN 1
CAMCA MINYAK ,GUNA GARFU,DAN SANTAN PEKAT 4 PACKET,(HARAP DAPAT GUNA SANTAN
YANG ORIGINAL)KACAU RATA RASA GARAMNYA.
3. SEDIAKAN
MAGIC PAN,MASUK PARBOIL RICE YG SUDAH DIGAUL DENGAN SANTAN, ANGGARAN
CUKUP UNTUK MASUKAN KEDALAM MAGIC PAN,MASUKAN 1 KEPING DAUN PISANG DI LETAK ATAS NASI,UNTUK WANGIKAN NASI,KEMUDIAN TUTUP
RAPAT,BUKA API YG KECIL DAN MASAK NASI ANGGARAN 10 MINIT SAHAJA.
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
BAHAN2NYA
1. BAWANG
BESAR 3 BIJI,BELAH 2 DI HIRIS DAN DI GORENG SEHINGGA GARING,ANGKAT LETAK TEPI
DAHULU
2. IKAN
BILIS DIRENDAM BUANG MASINYA,GORENG
SEHINGGA GARING, SELEPAS GORENG BAWANG
3.
3 BIJI BAWANG BESAR
4.
BELACAN 2 INCHI
5. BLEND HALUS BAWANG DAN BELACAN NO 3 DAN NO 4
6. GULA PERANG 3 CAMCA
7. 1
CAWAN MINYAK BEKAS GORENG IKAN BILIS
8.
CILI MESIN 1 ½ CAWAN
9. AIR
ASAM JAWA PEKAT 1 PACKET ANGGARAN ½ CAWAN
10.
1 SUDU KECIL TUMIX
CARA MENUMIS SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
PANASKAN MINYAK TUMISKAN
GULA SEHINGGA PERANG,KEMUDIAN MASUKAN BELACAN BAWANG BLEND MASAK SEHINGGA
WANGI,BARU MASUKAN CILI MESIN,TUMIX,RASA GARAMNYA,AIR ASAM PEKAT,MASAK SEHINGGA
NAIK MINYAK,MASUKAN BAWANG GORENG DAN IKAN BILIS GORENG,KACAU RATA,SEBELUM
ANGKAT TUTUP DENGAN SEHELAI DAUN PISANG DIATAS SAMBAL TUMIS YG SUDAH
MASAK.UNTUK WANGIKAN SAMBAL,DAPAT WAP DAUN PISANG.
UNTUK BAHAN TABURAN
1. IKAN BILIS GORENG
2. KACANG TANAH GORENG
3. TIMUN DI BASUH BERSIH,DI GARFUKAN KEMUDIAN DI POTONG
SERONG
4.
TELOR REBUS,JIKA
ADA TELOR BURUNG PUYUH(REBUS DENGAN 1
KEPING ASAM KEPING)
No comments:
Post a Comment