IKAN BELAH BELAKANG NANNY PAH
BAHAN2NYA
1. Ikan cencaru,6 ekor di belah belakang,dan korek darah di
tengahnya.Jangan buang jika ada hati dan telor ikan.Basuh bersih dengan garam
asam untuk hilangkan hanyirnya.
GARAM KUNYITNYA UNTUK LUMUR PADA IKAN
2. Kunyit hidup 2 ketul
3. Bawang puteh 6 ulas
4. Cili padi hijau 10 biji
5. Garam 1 sudu kecil
6. Cuka 3 camca besar
7. Air tapis sedikit untuk blend semua bahan no 2- no 7 hingga halus,kemudian
lumur pada ikan
BAHAN UNTUK SAMBAL SUMBAT PADA IKAN
1. Cili mesin 1 cawan
2. Cili padi merah 15 biji
3. Halia 2 inchi
4. Serai 3 batang
5. Lengkuas 2 inchi
6. Bawang besar 2 biji
7. Bawang puteh 5 ulas
8. 1 ketul kunyit hidup
9. 3 Iinchi belacan Melaka
10. Air asam jawa pekat ½ cawan
11. Garam 1 camca besar
12. Tumix 1 sudu kecil
13. Blend semua sehingga halus
14. 1 helai daun kunyit muda dihiris halus2 di gaul kedalam
sambal blend,kemudian sumbatkan sambal blend kedalam ikan cencaru,balutkan
dengan daun kunyit.cucuk dengan lidi supaya sambal tidak terkeluar, digoreng
hingga garing jangan terlampau garing sangat nanti ikanya kering tak
sedap.makan dengan nasi panas2 satu ekor tak ada lauk lain pun boleh habis nasi
satu pinggan.
No comments:
Post a Comment