Monday, May 13, 2013

IKAN BELAH BELAKANG NANNY PAH




IKAN BELAH BELAKANG NANNY PAH

BAHAN2NYA



1.       Ikan cencaru,6 ekor di belah belakang,dan korek darah di tengahnya.Jangan buang jika ada hati dan telor ikan.Basuh bersih dengan garam asam untuk hilangkan hanyirnya.



GARAM KUNYITNYA UNTUK LUMUR PADA IKAN

2.       Kunyit hidup 2 ketul

3.       Bawang puteh 6 ulas

4.       Cili padi hijau 10 biji

5.       Garam 1 sudu kecil

6.       Cuka 3 camca besar

7.       Air tapis sedikit untuk blend semua bahan no 2- no 7 hingga halus,kemudian lumur pada ikan



BAHAN UNTUK SAMBAL SUMBAT PADA IKAN

1.       Cili mesin 1 cawan

2.       Cili padi merah 15 biji

3.       Halia 2 inchi

4.       Serai 3 batang

5.       Lengkuas 2 inchi

6.       Bawang besar 2 biji

7.       Bawang puteh 5 ulas

8.       1 ketul kunyit hidup

9.       3 Iinchi belacan Melaka

10.   Air asam jawa pekat ½ cawan

11.   Garam 1 camca besar

12.   Tumix 1 sudu kecil

13.   Blend semua sehingga halus

14.   1 helai daun kunyit muda dihiris halus2 di gaul kedalam sambal blend,kemudian sumbatkan sambal blend kedalam ikan cencaru,balutkan dengan daun kunyit.cucuk dengan lidi supaya sambal tidak terkeluar, digoreng hingga garing jangan terlampau garing sangat nanti ikanya kering tak sedap.makan dengan nasi panas2 satu ekor tak ada lauk lain pun boleh habis nasi satu pinggan.

No comments:

Post a Comment