Sunday, May 26, 2013

NASI LEMAK MAGIC(BERAS MOGUL)

GUNA YANG 1 KILO



NASI LEMAK MAGIC

BAHAN2NYA

1.       Beras Mogul 1 Packet Yg Satu Kilo,Di Basuh Bersih Di Rendam Dengan Cuka 1 Camca Satu Jam Sebelum Masak

2.       Telor Burung Puyuh ½ Papan Di Rebus Dengan 1 Keping Asam Keping.Untuk Mudah Kopek Telor,Bila Telor Sudah Masak Cepat2 Jirus Air Sejuk.Kemudian Kopek Lah Telor.

3.       1 Biji Timun Hijau Dibasuh Bersih,Di Garis Dengan Garfu Kemudian Dipotong Serong Jangan Tebal Sangat.

4.       5 Helai Daun Pandan Disiat2 Disimpul Ikat Di Rebus Dengan Air Tapis Secukupnya Anggaran Boleh Menidihkan Beras Yang Hendak Direbus

5.       Masukan Gula 1 Camca

6.       Masukan Garam 2 Camca Besar,Bila Sudah Rebus Semua Bahan Cuba Rasa Airnya Cukup Garam Atau Kurang

7.       Santan Pekat 4 Bungkus

8.       Bila Air Sudah Menidih Masukan Beras Yg Telah Di Saring,Masukan Beras, Rebus Hingga ¾ Masak dan Tos Jangan Over Cook,Nanti nasi akan Benyai Tak Sedap,Hati2 Jangan Lengah Cepat2 Saring Buang Air Nya, Masuk Kembali Kedalam Periuk.Dan Arunkan Nasi Yg ¾ Masak Dengan Semua Santan Asli 4 Bungkus Rata2kan Dan Rasa Garamnya.Kemudian Bahagi 2 Masukan Nasi Yg Telah Di Gaul Dengan Santan Kedalam Magic Pan,Dan Potong Sekeping Daun Pisang Letak Diatasnya,Tutup Rapat Dan Masaklah Dengan Api Yg Kecil Selamat 10 Minit. Bila Buka Nasi Berbau Santan,Daun Pandan Dan Daun Pisang,Wangi Dan Cantik Nasinya Tak Patah.

9.       Sediakan Kertas Pembungkus Nasi Lapikan Daun Pisang,Tekan 1 Cawan Nasi Lemak Magic,Tekan2 Sikit,Dan Letak Diatas Daun Pisang,Letak 1 Keping Timun,1 Biji Telor Rebus Burung Puyuh,3 Camca Sambal Tumis Ikan Bilis.Dan Sedikit Kacang Tanah Dan Ikan Bilis Goreng,Bungkus Rapat Macam Bungkus Nasi Lemak Jual.
Blend Bawang Dengan Belacan Hingga Halus




SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

BAHAN2NYA

1.       Panaskan Minyak,Goreng Kacang Tanah 1 ½  Cawan,Angkat  Letak Tepi Dahulu.

2.       Ikan Bilis Yang Kecil 5 Cawan Di Rendam Dan Basuh Bersih Di Saring Hingga Kering Airnya Di Goreng Garing,Letak Tepi Dahulu.

3.       Ikan Bilis Goreng Di Bahagi 2 Untuk Satu Bahgian Pakai Sebagai Ikan Bilis Goreng Disatukan Dengan Kacang Tanah Goreng, Dan ½ Lagi Sebagai Sambal Tumis Ikan Bilis

4.       Bawang Besar 3 Biji

5.       Belacan Melaka ¼ Ketul

6.       Air Tapis ¼  Cawan Untuk Blend

7.       Cili Mesin 3 Cawan

8.       Air Asam Jawa Pekat 1 Cawan

9.       Tumix 1 Camca Besar

10.   Gula Perang 3 Camca

11.   Minyak Bekas Goreng Ikan Bilis 1 Cawan

12.   No4-No6  Di Blend Halus
13.   Optional 2 Biji Bawang Besar Dibelah 2 Dihiris Dan Goreng Garing Letak Tepi Dahulu. 



CARA MENUMIS SAMBAL IKAN BILIS.



Panaskan Minyak Goreng Gula Perang Hingga Warnanya Perang,Kemudian Masukan Bawang Dan Belacan Blend Hingga Garing Masukan Cili Mesin 3 Cawan,Masak Sehingga Naik Minyak,Kemudian Masukan Air Asam Jawa,Tumix Dan Rasa Garamnya.Sudah Cukup Rasa, Akhir Sekali Masukan Ikan Bilis Goreng Yg Separuh Lagi..

JIKA SUKA BOLEH DI LETAK BAWANG BESAR GORENG DI TABUR DIATAS SAMBAL,JIKA SUKA BANYAK BAWANG.
 

No comments:

Post a Comment