NASI LEMAK MAGIC
BAHAN2NYA
1. Beras
Mogul 1 Packet Yg Satu Kilo,Di Basuh Bersih Di Rendam Dengan Cuka 1 Camca Satu Jam Sebelum
Masak
2. Telor
Burung Puyuh ½ Papan Di Rebus Dengan 1 Keping Asam Keping.Untuk Mudah Kopek
Telor,Bila Telor Sudah Masak Cepat2 Jirus Air Sejuk.Kemudian Kopek Lah Telor.
3. 1
Biji Timun Hijau Dibasuh Bersih,Di Garis Dengan Garfu Kemudian Dipotong Serong
Jangan Tebal Sangat.
4. 5
Helai Daun Pandan Disiat2 Disimpul Ikat Di Rebus Dengan Air Tapis Secukupnya
Anggaran Boleh Menidihkan Beras Yang Hendak Direbus
5. Masukan
Gula 1 Camca
6. Masukan
Garam 2 Camca Besar,Bila Sudah Rebus Semua Bahan Cuba Rasa Airnya Cukup Garam
Atau Kurang
7. Santan
Pekat 4 Bungkus
8. Bila
Air Sudah Menidih Masukan Beras Yg Telah Di Saring,Masukan Beras, Rebus
Hingga ¾ Masak dan Tos Jangan Over Cook,Nanti nasi akan Benyai Tak Sedap,Hati2 Jangan Lengah Cepat2 Saring
Buang Air Nya, Masuk Kembali Kedalam Periuk.Dan Arunkan Nasi Yg ¾ Masak Dengan
Semua Santan Asli 4 Bungkus Rata2kan Dan Rasa Garamnya.Kemudian Bahagi 2 Masukan Nasi
Yg Telah Di Gaul Dengan Santan Kedalam Magic Pan,Dan Potong Sekeping Daun
Pisang Letak Diatasnya,Tutup Rapat Dan Masaklah Dengan Api Yg Kecil Selamat 10
Minit. Bila Buka Nasi Berbau Santan,Daun Pandan Dan Daun Pisang,Wangi Dan
Cantik Nasinya Tak Patah.
9. Sediakan
Kertas Pembungkus Nasi Lapikan Daun Pisang,Tekan 1 Cawan Nasi Lemak Magic,Tekan2
Sikit,Dan Letak Diatas Daun Pisang,Letak 1 Keping Timun,1 Biji Telor Rebus
Burung Puyuh,3 Camca Sambal Tumis Ikan Bilis.Dan Sedikit Kacang Tanah Dan Ikan
Bilis Goreng,Bungkus Rapat Macam Bungkus Nasi Lemak Jual.
Blend Bawang Dengan Belacan Hingga Halus
SAMBAL TUMIS IKAN
BILIS
BAHAN2NYA
1. Panaskan
Minyak,Goreng Kacang Tanah 1 ½
Cawan,Angkat Letak Tepi Dahulu.
2. Ikan
Bilis Yang Kecil 5 Cawan Di Rendam Dan Basuh Bersih Di Saring Hingga Kering
Airnya Di Goreng Garing,Letak Tepi Dahulu.
3. Ikan
Bilis Goreng Di Bahagi 2 Untuk Satu Bahgian Pakai Sebagai Ikan Bilis Goreng
Disatukan Dengan Kacang Tanah Goreng, Dan ½ Lagi Sebagai Sambal Tumis Ikan
Bilis
4. Bawang
Besar 3 Biji
5. Belacan
Melaka ¼ Ketul
6. Air
Tapis ¼ Cawan Untuk Blend
7. Cili
Mesin 3 Cawan
8. Air
Asam Jawa Pekat 1 Cawan
9. Tumix
1 Camca Besar
10. Gula
Perang 3 Camca
11. Minyak
Bekas Goreng Ikan Bilis 1 Cawan
12. No4-No6 Di Blend Halus
13. Optional 2 Biji Bawang Besar Dibelah 2 Dihiris Dan Goreng Garing Letak Tepi Dahulu.
13. Optional 2 Biji Bawang Besar Dibelah 2 Dihiris Dan Goreng Garing Letak Tepi Dahulu.
CARA MENUMIS
SAMBAL IKAN BILIS.
Panaskan Minyak Goreng Gula Perang Hingga Warnanya
Perang,Kemudian Masukan Bawang Dan Belacan Blend Hingga Garing Masukan Cili
Mesin 3 Cawan,Masak Sehingga Naik Minyak,Kemudian Masukan Air Asam Jawa,Tumix
Dan Rasa Garamnya.Sudah Cukup Rasa, Akhir Sekali Masukan Ikan Bilis Goreng Yg
Separuh Lagi..
No comments:
Post a Comment