SPAGETTHI INI SABENAR NYA ADA SAYUR SAPERTI TOMATO,CARROT,CAPCICUM,CELERY DAN CILI MERAH,SEMUA NYA DIBLEND HALUS SUPAYA BUDAK YG TAK SUKA SAYUR TAK NAMPAK SAYURNYA.JADI RASA SERONOK NAK MAKAN.
SPAGHETTI BOLOGNESE
PEDAS TAK NAMPAK SAYUR
BAHAN-BAHAN ( 6 ORANG )
- 500 gram spaghetti (sepeket)
- 500 gram daging lembu cincang atau 1 packet daging Ramli di blend hingga rata bersama sedikit air,beli di Cheras Ramli Kilang jual daging burger.
- 200 ml susu
- 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
- 2 ulas bawang putih – dicincang halus
- 1 tin sedang tomato puri
- 5 Biji tomato segar ranum,di kelar kulit nya dan direbus few second keluarkan rendam dalam air batu,kemudian kopek kulitnya.
- Capcicum merah 1 biji di kelar2 dan direbus bersama tomato.Rendam di air batu kemudian di kopek kulitnya
- 1 batang carrot direbus hingga empuk
- 2 batang celery direbus dengan carrot
- 5 biji cili merah di rebus dengan tomato,jika suka pedas bolehlah di tambah cili padi merah.
- Tomato,capcicum,carrot ,celery dan cili merah di blend halus
- 1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
- 1 kiub stok daging lembu (optional)
- 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
- Sedikit garam dan gula secukup rasa
- 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
- 2 sudu besar butter
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- Parutan keju parmesan – untuk menghidang
- 200ml Prune Juice
CARA CARANYA
1.Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan
2 sudu teh garam dan 2 helai daum pandan disimpul ikat. Bila air mendidih baru
masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak
zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut
angkat dan toskan.
SOS BOLOGNESE:
Gunakan periuk yang tinggi
dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair
dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar
garing, cukup sekadar bawang layu.
3.Masukkan daging cincang blend. Goreng
hingga daging keperangan.
4.Masukkan semua sayuran blend like tomato, carrot, capcicum, celery
dan cili merah,goreng lagi hingga kuah naik minyak dan kering sikit airnya.
5.Masukkan susu,Kuatkan api hingga susu
mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan
tomato puri,dan prune jus. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air,
tambah ke dalam kuah.
6.Masukkan herba Oregano, kiub (jika guna), garam
dan gula secukup rasa.
7.NOTA: Jika guna kiub, bagi saya tak
masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cuma perlu 1/4 sudu teh saja sebab
susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis
dan masin sos.
8.Biar mendidih lebih kurang 7 minit,
kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup
hingga sos pekat.Dan akhir sekali masukan cendawan hiris dan serbuk lada hitam.
9.Boleh hidang dengan parutan keju
parmesan.
NOTA: Orang Itali secara tradisi,
merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup
lama.Dan yang penting, rasanya authentic Italian!
No comments:
Post a Comment