Wednesday, May 8, 2013

KERABU PERUT PUCUK PAKU




KERABU PERUT PUCUK PAKU

BAHAN2NYA
1.  Perut 1 kg di basuh bersih di presure cooker hingga lembut dengan daun pandan dan sedikit garam.
2.  Kerisik 1 biji kelapa parut
3.  Pucuk paku 1 ikat di petik ambil daunya nya yang lembut di celur,sewaktu celur letak sedikit minyak untuk hijau warna pucuk paku itu.
4.  Sambal belacan dari 6 biji cili merah dan cili padi merah 4 biji dan sedikit belacan
5.  Limau nipis atau kasturi untuk perah dalam kerabu
6.  Beras goreng ½ cawan di blend halus
7.  Halia muda 2 inchi
8.  Lengkuas muda 2 inchi
9.  Serai 4 batang
10.                   Bawang besar 2 biji
11.                   Bawang puteh 4 ulas
12.                   Blend semua no 7- no 12 dengan sedikit air


CARA MENGAUL KERABU
Ambil mangkuk masukan sambal belacan dan bahan blend di kacau rata2 kemudian masukan kerisik,perut rebus dan pucuk paku celur,perah limau.Kacau rata2 dan akhir sekali taburkan beras goreng.

No comments:

Post a Comment