KERABU PERUT PUCUK PAKU
BAHAN2NYA
1. Perut 1 kg di basuh bersih di presure
cooker hingga lembut dengan daun pandan dan sedikit garam.
2. Kerisik 1 biji kelapa parut
3. Pucuk paku 1 ikat di petik ambil daunya nya yang lembut di celur,sewaktu
celur letak sedikit minyak untuk hijau warna pucuk paku itu.
4. Sambal belacan dari 6 biji cili merah
dan cili padi merah 4 biji dan sedikit belacan
5. Limau nipis atau kasturi
untuk perah dalam kerabu
6. Beras goreng ½ cawan di
blend halus
7. Halia muda 2 inchi
8. Lengkuas muda 2 inchi
9. Serai 4 batang
10.
Bawang besar 2 biji
11.
Bawang puteh 4 ulas
12.
Blend semua no 7- no 12 dengan sedikit air
CARA MENGAUL KERABU
Ambil
mangkuk masukan sambal belacan dan bahan blend di kacau rata2 kemudian masukan
kerisik,perut rebus dan pucuk paku celur,perah limau.Kacau rata2 dan akhir
sekali taburkan beras goreng.
No comments:
Post a Comment