Thursday, May 16, 2013

NASI BIRYANI AJAIB NANNY PAH




NASI BIRYANI AJAIB NANNY PAH

BAHAN2 NYA
1.       Wajib ada Majic Pan yg 2nd generation
2.       Beras Pusa Jasmin 2 cawan dibasuh bersih dan rendam satu jam sebelum memasak dengan 1 camca besar cuka,rebus beras dg air secukupnya, parboil hingga ½ masak dengan 
  • 1 helai daun pandan
  • 1 pokok daun ketumbar\
  •  2 pokok daun pudina
  • 2 helai daun salam
  • Sajeera secubit
  • Garam secukup rasa kena rasa airnya
  • Sedikit gula
  • 1 bunjut
  • Lada hitam biji secubit
  • Jintan puteh secubit.
  • Jaga api sewaktu rebus beras takut overcook beras ,hanya setengah masak sahaja,berhati2.
3.       Tomato biji yg ranum 3 biji Di belah 4
4.       Tomato puree tin yg kecil 1 tin
5.       Daging fillet 1 kilo di potong 10 ketul
6.       Halia 2 inchi
7.       Bawang besar 2 biji
8.       Bawang puteh 6 ulas
9.       Yogurt ½ cawan
10.   Garam ½ camca besar
11.   Sedikit air untuk blend bahan N06-N011 hingga halus perap pada daging fillet,kemudian rebus daging hingga empuk

BAHAN2 REMPAH BIRYANI
1.       Jintan puteh 2 camca besar
2.       Jintan manis 1 camca besar
3.       Ketumbar biji 2 camca besar
4.       Sajeera 1 camca besar
5.       Kas kas 1 camca besar
6.       Lada hitam ½  sudu kecil
7.       Lada puteh ½ sudu kecil
8.       Buah pelaga 6 biji
9.       Bunga cengkih 8 kuntum
10.   Bunga lawang 1
11.   Kulit kayu manis 1 batang
12.   Biji pala 2 biji ambil biji tengah
Basuh dan saring semua rempah di sangrai dengan api tinggi dan perlahan hingga kering dan garing sikit,jangan terhangus nanti rempah pahit tak sedap.Kemudian di blend kering dan di ayak.
BAHAN BLEND TAMBAHAN
1.       Cili merah 3 biji
2.       Cili padi merah 6 biji
3.       Gajus 6 biji
4.       Badam 6 biji direndam air panas dikopek kulitnya
5.       Susu cair ½ tin
6.       Air perahan limau nipis ½ biji
7.       Daun ketumbar 1 pokok dengan akar2nya
8.       Daun pudina 10 helai
9.       Air mawar 3 camca
Blend semua bahan tambahan
BAHAN2 TUMIS
1.       Bawang merah 6 ulas dihiris
2.       Bawang puteh 3 ulas dihiris
3.       Kismis 2 camca
4.       Daun pandan 1 helai di siat2 simpul ikat
5.       2 helai daun salam
6.       Minyak sapi 2 camca besar
7.       1 cawan minyak sayur
8.       1 batang serai di ketuk2

CARA MENUMIS KUAH BIRYANI MAGIC
Panaskan minyak dan minyak sapi,tumiskan serai ketuk,daun pandan,daun salam dan bawang merah hiris dan bawang puteh hingga garing kemudian masukan kismis,kecil kan apinya,rempah yang telah di ayak tadi,kacau rata masukan daging yang direbus empuk,bahan blend tambahan,tomato biji dan tomato puree 1 tin yg kecil  masak sehingga naik minyak.

CARA MENGAUL LAUK DAGING BIRYANI
Beras yang direbus itu di saring masuk dalam bekas kacau rata dengan garfu,Jangan guna senduk,takut nasi patah tak cantik,gaul dengan 1 camca minyak sapi,kemudian ambil kuah biryani dan minyak nya sahaja,Daging nya sahaja, kaup letak dalam mangkok hidangan.Kacau rata nasi dengan kuah biryani masukan kedalam Magic Pan,sebelum tutup taburkan susu cair ¼ cawan,air mawar 2 camca di bancuh dengan ½ sudu kecil pewarna kuning telor,Dan kom koma direndam dalam susu dan air mawar,kacau rata.
Tabur saperti x diatas nasi dengan sedikit bawang goreng.Tutup magic pan rapat2 sebab magic pan sedia ada magnet untuk kedap periuk ini.Lapek dapur dengan kuali dan letak magic pan diatas anggaran 20 minit nasi sudah masak,gembur rata,ingat guna garfu untuk gembur nasi,dan hidangkan dengan lauk Daging Biryani serta Jelatah Timun serta Dalca.

Untuk empuk daging perap,boleh ditumis dalam periuk Magic Pan.

Jika suka boleh buat bawang goreng campur bawang puteh,gajus,badam hiris dan kismis di goreng dengan campuran minyak sapi.

 

PS:PERIUK AJAIB GENERATION 2,SIZE YANG BESAR,SESIAPA YG BERMINAT UNTUK BUAT PESANAN MAGIC PAN 1 SET RM240/- ARTICLE CODE 831-228-01888 PERCUMA SATU GETAH GANTIAN DAN PERCUMA SATU RAK SERBAGUNA YG SESUAI DIGUNA UNTUK MENGUKUS IKAN,KUEH,PAU DAN SEBAGAINYA. BUKANLAH UNTUK MENGGANTIKAN PEMANGGANG AJAIB,IANYA LAHIR SEBAGAI MEMPELBAGAIKAN PILIHAN PERKAKASAN  MEMASAK BERSAIZ 30CM,IANYA MEMPUNYAI KELEBIHAN YANG TERSENDIRI,OLEH KERANA IANYA LEBIH TINGGI DAN LEBIH LEBAR,MAKA SELAIN DARI MEMANGGANG PERIUK AJAIB GENERATION 2 INI BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MENGUKUS DAN MEMASAK MAKANAN DALAM KUANTITI YANG LEBIH BANYAK.JIKA  ANDA MEMPUNYAI BAJET YANG MENCUKUPI DAPATKAN KEDUA2NYA SEKALI.DENGAN INI PERKAKASAN MASAKAN TELAH LENKAP DAN SEMPURNA.

CALL PN WAN ARFAH FOR YOUR ORDER 019-7520302/03-88612243

PEMANGGANG AJAIB BERSAIZ KECIL 28CM.RM129.00 ARTICLE CODE 831-228-01328 SAPERTI TELAH DI KETAHUI IANYA MEMANG  SANGAT BERGUNA SAPERTI BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MENGGORENG, MEREBUS, MENGUKUS, MENUMIS, MEMBAKAR KEK DAN SEBAGAINYA.



KELEBIHAN KELEBIHAN PERIUK AJAIB GENERATION 2
·         SERBAGUNA BOLEH MEMASAK, MEREBUS, MENGUKUS, MENGGORENG, MEMANASKAN MAKANAN SERTA MEMBAKAR KEK DAN KUEH.
·         MUDAH MENENTUKAN KUANTITI YANG HENDAK DIMASAK KERANA MEMPUNYAI KETINGGIAN YANG LEBIH
·         NONSTICK (MAKANAN YANG DIMASAK TIDAK MUDAH HANGUS DAN BERKERAK)
·         MEMPUNYAI TANGKAI BERPENUTUP MAGNET YANG BERCORAK SISIK IKAN (RAPAT KETAT DAN KEDAP)KALAU MASAK NASI TAK PAYAH LILIT DEMNGAN TEPONG KAWAL WAPNYA KELUAR)
·         MUDAH DIGUNAKAN DAN DIKENDALIKAN KERANA MEMPUNYAI TANGKAI PEMEGANG TAMBAHAN
·         MEMPUNYAI RAK UNTUK MENGUKUS IKAN,PAU,DAN MASAKAN YANG LAIN
·         REKABENTUK KETAHANAN KEKAL DAN LINKARAN GETAH DISEKELILING PERIUK BERFUNGSI MENGEKALKAN AROMA DAN CITARASA SEMULAJADI MAKANAN YANG DIMASAK
·         MUDAH DI CUCI BERSIH DENGAN MENGGUNAKAN SPAN LEMBUT DAN SEDIKIT CECAIR PENCUCI
·         MEMPUNYAI LUBANG PELEPASAN WAP SERTA TAKUNGAN/SALURAN AIR DAN MINYAK SUPAYA TIDAK MELIMPAH KELUAR.
·         MENJIMATKAN MASA
·         MENGELAKAN PENCEMARAN UDARA (KURANG ASAP)
·         SELAMAT DAN BAIK UNTUK KESIHATAN TIDAK PERLU ATAU MENGGUNAKAN MINYAK YANG SEDIKIT KETIKA MEMASAK
·         MUDAH UNTUK DIBAWA KEMANA–MANA KERANA MEMPUNYAI KOTAK BERTANGKAI YANG MENARIK.

AWAS MAGIC PAN TIRUAN DAPAT KAN ORIGINAL DARI SAYA,CALL PN WAN ARFAH 0197520302

No comments:

Post a Comment