NASI BIRYANI AJAIB NANNY PAH
BAHAN2 NYA
1. Wajib ada Majic Pan yg 2nd generation
2. Beras Pusa Jasmin 2 cawan dibasuh bersih dan rendam satu jam
sebelum memasak dengan 1 camca besar cuka,rebus beras dg air secukupnya, parboil hingga ½ masak
dengan
- 1 helai daun pandan
- 1 pokok daun ketumbar\
- 2 pokok daun pudina
- 2 helai daun salam
- Sajeera secubit
- Garam secukup rasa kena rasa airnya
- Sedikit gula
- 1 bunjut
- Lada hitam biji secubit
- Jintan puteh secubit.
- Jaga api sewaktu rebus beras takut overcook beras ,hanya setengah masak sahaja,berhati2.
3. Tomato biji yg ranum 3 biji Di belah 4
4. Tomato puree tin yg kecil 1 tin
5. Daging fillet 1 kilo di potong 10 ketul
6. Halia 2 inchi
7. Bawang besar 2 biji
8. Bawang puteh 6 ulas
9. Yogurt ½ cawan
10. Garam ½ camca besar
11. Sedikit air untuk blend bahan N06-N011 hingga halus perap
pada daging fillet,kemudian rebus daging hingga empuk
BAHAN2 REMPAH
BIRYANI
1. Jintan puteh 2 camca besar
2. Jintan manis 1 camca besar
3. Ketumbar biji 2 camca besar
4. Sajeera 1 camca besar
5. Kas kas 1 camca besar
6. Lada hitam ½ sudu
kecil
7. Lada puteh ½ sudu kecil
8. Buah pelaga 6 biji
9. Bunga cengkih 8 kuntum
10. Bunga lawang 1
11. Kulit kayu manis 1 batang
12. Biji pala 2 biji ambil biji tengah
Basuh dan saring semua rempah di
sangrai dengan api tinggi dan perlahan hingga kering dan garing sikit,jangan
terhangus nanti rempah pahit tak sedap.Kemudian di blend kering dan di ayak.
BAHAN BLEND TAMBAHAN
1. Cili merah 3 biji
2. Cili padi merah 6 biji
3. Gajus 6 biji
4. Badam 6 biji direndam air panas dikopek kulitnya
5. Susu cair ½ tin
6. Air perahan limau nipis ½ biji
7. Daun ketumbar 1 pokok dengan akar2nya
8. Daun pudina 10 helai
9. Air mawar 3 camca
Blend semua bahan tambahan
1. Bawang merah 6 ulas dihiris
2. Bawang puteh 3 ulas dihiris
3. Kismis 2 camca
4. Daun pandan 1 helai di siat2 simpul ikat
5. 2 helai daun salam
6. Minyak sapi 2 camca besar
7. 1 cawan minyak sayur
8. 1 batang serai di ketuk2
CARA MENUMIS KUAH BIRYANI MAGIC
Panaskan minyak dan minyak
sapi,tumiskan serai ketuk,daun pandan,daun salam dan bawang merah hiris dan
bawang puteh hingga garing kemudian masukan kismis,kecil kan apinya,rempah yang
telah di ayak tadi,kacau rata masukan daging yang direbus empuk,bahan blend
tambahan,tomato biji dan tomato puree 1 tin yg kecil masak sehingga naik minyak.
CARA MENGAUL LAUK DAGING BIRYANI
Beras yang direbus itu di saring
masuk dalam bekas kacau rata dengan garfu,Jangan guna senduk,takut nasi patah tak cantik,gaul dengan 1 camca minyak
sapi,kemudian ambil kuah biryani dan minyak nya sahaja,Daging nya sahaja, kaup letak dalam mangkok
hidangan.Kacau rata nasi dengan kuah biryani masukan kedalam Magic Pan,sebelum
tutup taburkan susu cair ¼ cawan,air mawar 2 camca di bancuh dengan ½ sudu kecil
pewarna kuning telor,Dan kom koma direndam dalam susu dan air mawar,kacau rata.
Tabur saperti x diatas nasi dengan
sedikit bawang goreng.Tutup magic pan rapat2 sebab magic pan sedia ada magnet
untuk kedap periuk ini.Lapek dapur dengan kuali dan letak magic pan diatas
anggaran 20 minit nasi sudah masak,gembur rata,ingat guna garfu untuk gembur nasi,dan hidangkan dengan lauk Daging
Biryani serta Jelatah Timun serta Dalca.
Untuk empuk daging perap,boleh
ditumis dalam periuk Magic Pan.
Jika suka boleh buat bawang goreng campur bawang puteh,gajus,badam hiris dan kismis di goreng dengan campuran minyak sapi.
Jika suka boleh buat bawang goreng campur bawang puteh,gajus,badam hiris dan kismis di goreng dengan campuran minyak sapi.
PS:PERIUK AJAIB GENERATION 2,SIZE YANG BESAR,SESIAPA
YG BERMINAT UNTUK BUAT PESANAN MAGIC PAN 1 SET RM240/- ARTICLE CODE
831-228-01888 PERCUMA SATU GETAH GANTIAN DAN PERCUMA SATU RAK SERBAGUNA YG
SESUAI DIGUNA UNTUK MENGUKUS IKAN,KUEH,PAU DAN SEBAGAINYA. BUKANLAH UNTUK
MENGGANTIKAN PEMANGGANG AJAIB,IANYA LAHIR SEBAGAI MEMPELBAGAIKAN PILIHAN
PERKAKASAN MEMASAK BERSAIZ 30CM,IANYA
MEMPUNYAI KELEBIHAN YANG TERSENDIRI,OLEH KERANA IANYA LEBIH TINGGI DAN LEBIH
LEBAR,MAKA SELAIN DARI MEMANGGANG PERIUK AJAIB GENERATION 2 INI BOLEH DIGUNAKAN
UNTUK MENGUKUS DAN MEMASAK MAKANAN DALAM KUANTITI YANG LEBIH BANYAK.JIKA ANDA MEMPUNYAI BAJET YANG MENCUKUPI DAPATKAN
KEDUA2NYA SEKALI.DENGAN INI PERKAKASAN MASAKAN TELAH LENKAP DAN SEMPURNA.
CALL PN WAN ARFAH FOR YOUR ORDER
019-7520302/03-88612243
PEMANGGANG AJAIB BERSAIZ KECIL 28CM.RM129.00
ARTICLE CODE 831-228-01328 SAPERTI TELAH DI KETAHUI IANYA MEMANG SANGAT BERGUNA SAPERTI BOLEH DIGUNAKAN UNTUK
MENGGORENG, MEREBUS, MENGUKUS, MENUMIS, MEMBAKAR KEK DAN SEBAGAINYA.
KELEBIHAN
KELEBIHAN PERIUK AJAIB GENERATION 2
·
SERBAGUNA
BOLEH MEMASAK, MEREBUS, MENGUKUS, MENGGORENG, MEMANASKAN MAKANAN SERTA MEMBAKAR
KEK DAN KUEH.
·
MUDAH
MENENTUKAN KUANTITI YANG HENDAK DIMASAK KERANA MEMPUNYAI KETINGGIAN YANG LEBIH
·
NONSTICK
(MAKANAN YANG DIMASAK TIDAK MUDAH HANGUS DAN BERKERAK)
·
MEMPUNYAI
TANGKAI BERPENUTUP MAGNET YANG BERCORAK SISIK IKAN (RAPAT KETAT DAN KEDAP)KALAU
MASAK NASI TAK PAYAH LILIT DEMNGAN TEPONG KAWAL WAPNYA KELUAR)
·
MUDAH
DIGUNAKAN DAN DIKENDALIKAN KERANA MEMPUNYAI TANGKAI PEMEGANG TAMBAHAN
·
MEMPUNYAI
RAK UNTUK MENGUKUS IKAN,PAU,DAN MASAKAN YANG LAIN
·
REKABENTUK
KETAHANAN KEKAL DAN LINKARAN GETAH DISEKELILING PERIUK BERFUNGSI MENGEKALKAN
AROMA DAN CITARASA SEMULAJADI MAKANAN YANG DIMASAK
·
MUDAH
DI CUCI BERSIH DENGAN MENGGUNAKAN SPAN LEMBUT DAN SEDIKIT CECAIR PENCUCI
·
MEMPUNYAI
LUBANG PELEPASAN WAP SERTA TAKUNGAN/SALURAN AIR DAN MINYAK SUPAYA TIDAK
MELIMPAH KELUAR.
·
MENJIMATKAN
MASA
·
MENGELAKAN
PENCEMARAN UDARA (KURANG ASAP)
·
SELAMAT
DAN BAIK UNTUK KESIHATAN TIDAK PERLU ATAU MENGGUNAKAN MINYAK YANG SEDIKIT
KETIKA MEMASAK
·
MUDAH
UNTUK DIBAWA KEMANA–MANA KERANA MEMPUNYAI KOTAK BERTANGKAI YANG MENARIK.
AWAS
MAGIC PAN TIRUAN DAPAT KAN ORIGINAL DARI SAYA,CALL PN WAN ARFAH 0197520302
No comments:
Post a Comment