LAKSA ASAM NANNY PAH
BAHAN2NYA
1. 1 Kilo Ikan Tenggiri,Dibasuh Bersih Dengan
Garam Asam,Dilumur Sedikit Garam,Di Kukus Sehingga Masak.Kemudian Di Perisikan
Isi Ikannya, Diblend Kasar Dengan Sedikit Air Tapis.
2. 1 Packet Laksa Beras Cap Cili Di Rendam
Semalaman,Pagi Rebus Laksa Dengan Sedikit Garam Dan Daun Pandan.Sudah Masak
Laksa Disaring Airnya Dan Dijirus Air Sejuk Supaya Laksa Tidak Melekat.Gaul2
Dengan Garfu Dan Letak Di Pinggan Hidangan
3. Ikan Bilis ½ Cawan Di Rendam Dan Di Blend
Halus Dg Sedikit Air Tapis
4. Udang Kering ½ Cawan Direndam Dan Diblend
Halus Dengan Sedikit Air Tapis
5. Cili Mesin 1 ½ Cawan
6. Jika Suka Pedas2 Boleh Lah Di Tambah Cili
Padi Merah Blend Halus
7. Bawang Besar 2 Biji
8. Belacan 3 Inchi,Di Blend Halus Dengan Bawang
Besar.
9. Tumix 2 Sudu Kecil
10.
Daun
Kesom 8 Pokok Dipetik Daunnya Untuk Masukan Kedalam Kuah Laksa
11.
Daun
Pudina 10 Helai Untuk Masukan Kedalam Kuah
12.
1 Batang
Bunga Kantan Di Belah 4 Untuk Masukan Kedalam Kuah
13.
Garam
Secukup Rasa
14.
Asam
Keping 6 Keping
15.
Air
Tapis 6 Cawan
UNTUK BUAT KUAH NYA
UNTUK BUAT KUAH NYA
CARA MEMASAK KUAH LAKSA ASAM
Ambil Cili
Mesin,Cili Padi Mesin,Bawang Dan Belacan Blend, Garam,Tumix,Asam Keping Dan Air Tapis,Rebus Semua Bahan Hingga Menidih,Kemudian Masukan Udang Kering Dan Ikan Bilis
Blend,Isi Ikan Tenggiri Hingga Menidih Lagi Dan Akhir Sekali Masukan Bunga
Kantan,Daun Pudina Dan Daun Kesom.Rasa Asam Garamnya,Jika Rasa Kurang Asam Nya
Boleh Lah Di Tambah Asam Keping.
BAHAN ULAMAN LAKSA
1. Daun Salad Di Hiris
2. Daun Pudina Di Petik Ambil Daunya Sahaja Biar
Sehelai2 Jangan Di Hiris Takut Cepat Layu Dan Tak Tahan.
3. Pucuk Gajus Di Hiris
4. Daun Kesum Dihiris
5. Cili Padi Hijau Dan Merah Dihiris
6. Limau Nipis Di Potong
7. Daun Ulam Raja Di Hiris
8. Timun Di Dadukan
9. Bawang Besar Di Dadukan
CARA HIDANGAN LAKSA
Masukkan Laksa
Kedalam Mangkok, Tuangkan Kuah Laksa,Dan Akhir Sekali Tabur Semua Ulaman,Sedia
Dimakan Panas2.
No comments:
Post a Comment