KETAM GORENG BERCILI NANNY PAH
BAHAN2NYA
1. 6
ekor ketam betina yg berisi dan cari yg fresh,di siang buang isangnya,tahi
ketam,dan potong duri nya di semua sepit ketam dan kakinya,dan koyak kulitnya, hati2
jika ada telornya boleh kaup ambil letak tepi dahulu.sudah basuh bersih
kemudian lumur dengan garam kunyit saperti berikut:
Kemudian digoreng ketam
hingga masak angkat letak tepi dahulu.
GARAM KUNYIT UNTUK GAUL PADA KETAM
1. Kunyit
hidup 1 ketul
2. Bawang
puteh 4 ulas
3. Cili
padi hijau 8 biji
4. Garam
1 Sudu kecil
5. Cuka
2 camca besar
6. Sedikit
air tapis
7. ½
camca besar tepong beras
8. 1
helai daun kunyit muda di potong kecil untuk mudah di blend
9. Blend
halus semua bahan garam kunyit dan gaul pada ketam fresh
10. Bawang
besar 2 biji dibelah 2 dihiris nipis2
11. Cili
mesin 1 cawan
12. Garam
1 sudu kecil
13. Air
asam jawa ½ cawan
14. Tumix
1 sudu kecil
15. Minyak
1 cawan,untuk menggoreng ketam
CARA MEMASAK KETAM
GORING BERCILI.
Ambil sedikit minyak dari bekas goring ketam anggaran ½ cawan.Tumiskan
bawang besar hiris hingga garing,kemudian masukan cili mesin,garam dan tumix
masak sehingga naik minyak kemudian masukan air asam,masak lagi sehingga agak
kering sikit,masukan ketam yg telah di goring,gaul sehingga semua ketam berpalut
dengan cili.Makan dengan nasi panas2.
No comments:
Post a Comment