Tuesday, May 21, 2013

KETAM GORENG CILI NANNY PAH



KETAM GORENG BERCILI NANNY PAH
BAHAN2NYA
1.       6 ekor ketam betina yg berisi dan cari yg fresh,di siang buang isangnya,tahi ketam,dan potong duri nya di semua sepit ketam dan kakinya,dan koyak kulitnya, hati2 jika ada telornya boleh kaup ambil letak tepi dahulu.sudah basuh bersih kemudian lumur dengan garam kunyit saperti berikut:

 Kemudian digoreng ketam hingga masak angkat letak tepi dahulu.

GARAM KUNYIT UNTUK GAUL PADA KETAM             
1.       Kunyit hidup 1 ketul
2.       Bawang puteh 4 ulas
3.       Cili padi hijau 8 biji
4.       Garam 1 Sudu kecil
5.       Cuka 2 camca besar
6.       Sedikit air tapis
7.       ½  camca besar tepong beras
8.       1 helai daun kunyit muda di potong kecil untuk mudah di blend
9.       Blend halus semua bahan garam kunyit dan gaul pada ketam fresh
10.   Bawang besar 2 biji dibelah 2 dihiris nipis2
11.   Cili mesin 1 cawan
12.   Garam 1 sudu kecil
13.   Air asam jawa ½ cawan
14.   Tumix 1 sudu kecil
15.   Minyak 1 cawan,untuk menggoreng ketam

CARA MEMASAK KETAM GORING BERCILI.
Ambil sedikit minyak dari bekas goring ketam anggaran ½ cawan.Tumiskan bawang besar hiris hingga garing,kemudian masukan cili mesin,garam dan tumix masak sehingga naik minyak kemudian masukan air asam,masak lagi sehingga agak kering sikit,masukan ketam yg telah di goring,gaul sehingga semua ketam berpalut dengan cili.Makan dengan nasi panas2.  

No comments:

Post a Comment