SAMBAL GORENG RINGKAS
BAHAN2NYA
1.
¼ Kilo Udang Hidup Kopek Kulitnya Di Gaul Isinya Dengan Sedikit Garam,Goreng Dengan Sedikit Minyak
Ditumis Dengan 4 Ulas ,Bawang Puteh,Ditumbuk Halus,Goreng Hingga Masak,Angkat
Letak Tepi Dahulu.
2.
¼ Kilo Sotong Di Buang Hitamnya,Kulitnya Dan Tulangnya,Di Potong 4
Dikelar2 Di Basuh Bersih Dan Digaramkan,Kemudian Di Goreng Sebentar Hingga
Masak Dengan Minyak Bekas Goreng Udang,Angkat Letak Tepi Dahulu.
3.
1 Keping Tempe Di Potong Dadu Digaul Garam Kunyit Di Goreng Garing,Angkat
Letak Tepi Dahulu.,Angkat Letak Tepi Dahulu.
4.
4 Biji Tahu Dipotong Dadu Di Gaul Sedikit Garam Di Goreng,Jangan Garing Sangat,Angkat Letak
Tepi Dahulu
5.
8 Biji Kacang Panjang Di Hiris Serong,Goreng Hingga Masak Angkat Letak
Tepi Dahulu.
6.
½ Tupperware Kecil Cili Mesin
7.
5 Biji Cili Padi Hijau Hiris
8.
8 Biji Cili Padi Merah Hiris
9.
2 Biji Bawang Besar
10.
2 Ulas Bawang Puteh
11. ½ Inchi Halia Muda
12. 1 Inchi Lengkuas
13. 2 Batang Serai
14. Garam Secukup Rasa
15. Blend Halus Semua No 8 – No 13
16. ½ Cawan Minyak Dari Bekas Goreng Tempe Untuk Tumis
17. 3 Asam Keping
18. Santan 1 Bungkus
19. Soon ½ Packet Di Rendam.
20. Tumix 1 Sudu Kecil
CARA MENUMIS SAMBAL GORENG
RINGKAS
Panaskan
Minyak Bekas Goreng Tahu Dan Tempe Anggaran ½ Cawan ,Tumiskan Sedikit Bawah
Puteh Tumbuk Anggaran 4 Biji,Goreng Udang Hingga Masak Angkat Dan Letak Tepi
Dahulu.Kemudian Goreng Sotong Hingga Masak Angkat Letak Tepi Dahulu,Kemudian
Goreng Pula Kacang Panjang Hingga Masak,Angkat Letak Tepi Dahulu,Baru Kemudian
Tumiskan,Cili Padi Hiris, Bahan Blend Hingga Naik Wangi,Kemudian Masukan Cili
Mesin,Asam Keping Dan Tumix,Sudah Naik Minyak Masukan Kacang Panjang,Soon,Tahu,Tempe
,Udang Goreng Dan Akhir Sekali Santan
Pekat Biar Menidih Dahulu Baru Di Padam Api..Rasa Garamnya. Sedap Dimakan
Dengan Nasi Panas2.Jika Ada Serunding Kelapa Lagi Sedap Terasa Macam Makan Nasi
Ambang.
Superb
ReplyDelete