Tuesday, September 17, 2013

SAMBAL GORENG RINGKAS NANNY PAH

SAMBAL GORENG RINGKAS


BAHAN2NYA

1.    ¼ Kilo Udang Hidup Kopek Kulitnya Di Gaul Isinya Dengan  Sedikit Garam,Goreng Dengan Sedikit Minyak Ditumis Dengan 4 Ulas ,Bawang Puteh,Ditumbuk Halus,Goreng Hingga Masak,Angkat Letak Tepi Dahulu.

2.    ¼ Kilo Sotong Di Buang Hitamnya,Kulitnya Dan Tulangnya,Di Potong 4 Dikelar2 Di Basuh Bersih Dan Digaramkan,Kemudian Di Goreng Sebentar Hingga Masak Dengan Minyak Bekas Goreng Udang,Angkat Letak Tepi Dahulu.

3.    1 Keping Tempe Di Potong Dadu Digaul Garam Kunyit Di Goreng Garing,Angkat Letak Tepi Dahulu.,Angkat Letak Tepi Dahulu.

4.    4 Biji Tahu Dipotong Dadu Di Gaul Sedikit Garam  Di Goreng,Jangan Garing Sangat,Angkat Letak Tepi Dahulu

5.    8 Biji Kacang Panjang Di Hiris Serong,Goreng Hingga Masak Angkat Letak Tepi Dahulu.

6.    ½ Tupperware Kecil Cili Mesin

7.    5 Biji Cili Padi Hijau Hiris

8.    8 Biji Cili Padi Merah Hiris

9.    2 Biji Bawang Besar

10.  2 Ulas Bawang Puteh

11.  ½ Inchi Halia Muda

12.  1 Inchi Lengkuas

13.  2 Batang Serai

14. Garam Secukup Rasa

15. Blend Halus Semua No 8 – No 13

16. ½ Cawan Minyak Dari Bekas Goreng Tempe Untuk Tumis

17. 3 Asam Keping

18. Santan 1 Bungkus

19. Soon  ½ Packet Di Rendam.

20. Tumix 1 Sudu Kecil



CARA MENUMIS SAMBAL GORENG RINGKAS

Panaskan Minyak Bekas Goreng Tahu Dan Tempe Anggaran ½ Cawan ,Tumiskan Sedikit Bawah Puteh Tumbuk Anggaran 4 Biji,Goreng Udang Hingga Masak Angkat Dan Letak Tepi Dahulu.Kemudian Goreng Sotong Hingga Masak Angkat Letak Tepi Dahulu,Kemudian Goreng Pula Kacang Panjang Hingga Masak,Angkat Letak Tepi Dahulu,Baru Kemudian Tumiskan,Cili Padi Hiris, Bahan Blend Hingga Naik Wangi,Kemudian Masukan Cili Mesin,Asam Keping Dan Tumix,Sudah Naik Minyak Masukan Kacang Panjang,Soon,Tahu,Tempe ,Udang Goreng Dan Akhir Sekali Santan  Pekat Biar Menidih Dahulu Baru Di Padam Api..Rasa Garamnya. Sedap Dimakan Dengan Nasi Panas2.Jika Ada Serunding Kelapa Lagi Sedap Terasa Macam Makan Nasi Ambang. 

1 comment: