Thursday, September 12, 2013

SAMBAL GORENG PENGANTIN



SAMBAL GORENG PENGANTIN


BAHAN-BAHANNYA

Semua Di Basuh Bersih Dengan Garam Dan Tepong, Masuk Periuk Dg Sedikit Garam & Secukup Air Tapis Direbus Hingga Masak.


* SEMUA BAHAN DIBAWAH DI REBUS HINGGA MASAK ANGKAT DI POTONG DADU LALU DI GORENG SEBENTAR


1 Kg Daging/Tetel

1 Kg Paru                  

1 Kg Limpa

1 Kg Hati



*SEMUA BAHAN DIBAWAH DIHIRIS LALU DI GORENG SEBENTAR 

20 Batang Lada Merah

20 Batang Lada Hijau 

20 Batang Cili Padi

2 Kg Kacang Panjang Muda Di Hiris Serong Goreng Lama Sedikit.


10 Biji Tahu Di Potong Dadu Di Gaul Garam,Digoreng Jangan Terlalu Garing.

10 Keping Tempe Dipotong Dadu Digaul Garam Di Goreng Garing





*SEMUA BAHAN DIBAWAH DIKISAR HALUS


6 Biji Bawang Besar
6 Batang Serai

5 Inci Lengkuas                                   3 Cawan Cili Kering Yang Telah Dikisar Halus

15 Ulas Bawang Putih

8 Inchi Halia Muda


BAHAN TAMBAHAN UNTUK SEDAPKAN MASAKAN 

3 Cawan Bawang Goreng

6 Sudu Teh Garam Atau Secukup Rasa

½ Cawan Gula Atau Secukup Rasa

Serbuk Perasa
2 Cawan Minyak Untuk Menumis



ADUN SANTAN DG BAHAN2 BERIKUT

3 Mangkuk Santan Pekat Dan 4 Mangkuk Santan Cair
1 Cawan Asam Jawa Pekat
4 Inci Belacan


CARA :
1. Santan Cair Diramas Dengan Asam Jawa Dan Belacan, Diperah Dan Tapis - Diketepikan.


2. Panaskan Minyak Dalam Kuali Dan Tumis Bahan Kisar Sehingga Garing Dan Naik Baunya.


3. Masukkan Santan Cair Yang Telah Ditapis Dan Kacau Sebentar.

4. Kemudian, Masukkan Daging, Paru, Limpa Dan Hati Yang Telah Dipotong Dadu Dan Digoreng, Lada Merah, Lada Hijau,Yang Telah Digoreng,Kacang Panjang Hiris,Tahu Goreng,dan Tempe Goreng,Dan Bawang Goreng.Kacau Hingga Rata2.



5. Seterusnya, Masukkan Santan Pekat, Garam, Gula Dan Serbuk Perasa.Kalau Airnya Kurang, Bolehlah Tambah Dengan Santan Cair Lagi.

6. Masak Sehingga Kuahnya Mendidih Dan Pekat Sedikit Dan Rencahnya Resap Kedalam Daging,Paru Dan Hati Serta Bahan-Bahan Lain.Gaul Rata Dan Sesuaikan Rasanya Mengikut Citarasa Anda. Tambahlah Apa Yg Perlukan.



7. Matikan Api Dan Lauk Siap Untuk Dihidang.Makan Dengan Nasi Himpit Atau Nasi Puteh Atau Nasi Ambang.

No comments:

Post a Comment