SAMBAL GORENG PENGANTIN
BAHAN-BAHANNYA
Semua Di Basuh Bersih
Dengan Garam Dan Tepong, Masuk Periuk Dg Sedikit Garam & Secukup Air Tapis
Direbus Hingga Masak.
* SEMUA BAHAN DIBAWAH DI REBUS HINGGA MASAK ANGKAT DI POTONG DADU LALU DI GORENG SEBENTAR
1 Kg Daging/Tetel
1
Kg Paru
1
Kg Limpa
1
Kg Hati
*SEMUA BAHAN DIBAWAH DIHIRIS LALU DI GORENG SEBENTAR
20 Batang Lada Merah
20
Batang Lada Hijau
20
Batang Cili Padi
2 Kg Kacang Panjang Muda Di Hiris Serong Goreng Lama Sedikit.
10
Biji Tahu Di Potong Dadu Di Gaul Garam,Digoreng Jangan Terlalu Garing.
10
Keping Tempe Dipotong Dadu Digaul Garam Di Goreng Garing
*SEMUA BAHAN DIBAWAH DIKISAR HALUS
6 Biji Bawang Besar
6 Batang Serai
6 Batang Serai
5
Inci Lengkuas 3
Cawan Cili Kering Yang Telah Dikisar Halus
15 Ulas Bawang Putih
8
Inchi Halia Muda
BAHAN TAMBAHAN UNTUK SEDAPKAN MASAKAN
3 Cawan Bawang Goreng
6
Sudu Teh Garam Atau Secukup Rasa
½
Cawan Gula Atau Secukup Rasa
Serbuk
Perasa
2 Cawan Minyak Untuk Menumis
2 Cawan Minyak Untuk Menumis
ADUN SANTAN DG BAHAN2 BERIKUT
3 Mangkuk Santan Pekat Dan 4
Mangkuk Santan Cair
1
Cawan Asam Jawa Pekat4 Inci Belacan
CARA :
1. Santan Cair Diramas Dengan Asam Jawa Dan Belacan, Diperah Dan Tapis - Diketepikan.
1. Santan Cair Diramas Dengan Asam Jawa Dan Belacan, Diperah Dan Tapis - Diketepikan.
2.
Panaskan Minyak Dalam Kuali Dan Tumis Bahan Kisar Sehingga Garing Dan Naik
Baunya.
3.
Masukkan Santan Cair Yang Telah Ditapis Dan Kacau Sebentar.
4.
Kemudian, Masukkan Daging, Paru, Limpa Dan Hati Yang Telah Dipotong Dadu Dan
Digoreng, Lada Merah, Lada Hijau,Yang Telah Digoreng,Kacang Panjang Hiris,Tahu Goreng,dan Tempe Goreng,Dan Bawang Goreng.Kacau
Hingga Rata2.
5.
Seterusnya, Masukkan Santan Pekat, Garam, Gula Dan Serbuk Perasa.Kalau
Airnya Kurang, Bolehlah Tambah Dengan Santan Cair Lagi.
6. Masak Sehingga Kuahnya Mendidih Dan Pekat Sedikit Dan Rencahnya Resap Kedalam Daging,Paru Dan Hati Serta Bahan-Bahan Lain.Gaul Rata Dan Sesuaikan Rasanya Mengikut Citarasa Anda. Tambahlah Apa Yg Perlukan.
6. Masak Sehingga Kuahnya Mendidih Dan Pekat Sedikit Dan Rencahnya Resap Kedalam Daging,Paru Dan Hati Serta Bahan-Bahan Lain.Gaul Rata Dan Sesuaikan Rasanya Mengikut Citarasa Anda. Tambahlah Apa Yg Perlukan.
7.
Matikan Api Dan Lauk Siap Untuk Dihidang.Makan Dengan Nasi Himpit Atau Nasi Puteh Atau Nasi Ambang.
No comments:
Post a Comment