Tuesday, September 10, 2013

RENDANG KERANG NANNY PAH



RENDANG KERANG NANNY PAH
BAHAN2NYA
1.   Kerang Kasar Dan Fresh 8 Kilo, Dibasuh Bersih Dan Direbus Tanpa Air Hingga Masak,Biar Sejuk Kopek Kulitnya
2.   Jika Ada Selut Basuh Tos Kering Dan Simpan Di Plastik Disimpan Di Freezer Kalau Boleh Buat Awal2.
3.   Santan 8 Bungkus

BAHAN BLEND
1.   Bawang Besar 15 Biji
2.   Cili Mesin 4 Cawan
3.   Halia 8 Inchi
4.   Lengkuas 8 Inchi
5.   Serai 8 Batang
6.   Daun Kunyit Muda 2 Helai Di Buang Urat Tengahnya
7.   Garam 1 Camca Besar
8.   Blend Semua Bahan Sehingga Halus Masuk Kedalam Kuali Dengan 3 Keping Asam Keping, Didihkan Sehingga Kering Airnya,Kemudian Masukan Kan Kerang Gaul Rata Dan Masukan Santan Pekat Masak Sehingga Pecah Minyak.Sedap Dimakan Dengan Nasi Himpit,Pulut,Atau Nasi Lemak.

No comments:

Post a Comment