BADAK BERENDAM DAN INTI
KELAPA AIR KELAPA PANDAN
BAHAN-BAHAN
1.
1 Biji Kelapa Parut Putih
2.
1 Biji Air Kelapa Pandan
3.
2 Ketul Gula Melaka Yang Original
4.
1 Cawan Gula Merah
5.
1 Cawan Gula Sangrai(Adalah Gula Puteh Di Sangrai Hingga Kuning Dan Di
Masuk Sedikit Air Masak Hingga Cair Balik)
6.
2 Helai Daun Pandan Disiat2 Simpul Ikat
7.
1 Camca Tepung Jagung
8.
Secubit Garam
9.
1 Sudu Kecil Essen Vanilla
10. 1 Cawan Santan Pekat
CARA MEMASAK INTINYA
Semua
Gula Dimasak Dengan Air Kelapa Serta 2 Helai Daun Pandan Disiat2 Disimpul Ikat
Hingga Menidih Kemudian Di Tapis Kedalam Kuali.Kemudian Masukan Kelapa Parut
Muda,Dan Secubit Garam,Dan Santan Pekat,Kacau Rata Kemudian Masuk Essen Vanilla,Masak Hingga
Inti Kelihatan Liat Sikit Dan Akhir Sekali Masukan Tepong Jagung 1 Camca Besar.Kacau
Rata Hingga Masak Betul Biar Sejuk Baru Di Gentil Bulat Sebesar Goli.Simpan Ditupperware
Di Peti Ice.
BAHAN UNTUK KUAH KUIH BADAK
BERENDAM
1 Botol Kecil Santan Pekat(500 ML)
2 Helai Daun Pandan Disiat2 Simpul Ikat
2 Camca Makan Tepung Jagung Atau Tepung Beras
½ Sudu Teh Garam Atau Secukup Rasa
1 Botol Kecil Santan Pekat(500 ML)
2 Helai Daun Pandan Disiat2 Simpul Ikat
2 Camca Makan Tepung Jagung Atau Tepung Beras
½ Sudu Teh Garam Atau Secukup Rasa
1
Helai Daun Pandan Di Siat2 Simpul Ikat.
CARA MEMBUAT KUAH:
Satukan Semua Bahan Lalu Dikacau Diatas Api Yg Slow Sehingga Pekat.Jaga Api Jangan Sampai Hangus.
BAHAN UNTUK KULIT KUIH BADAK BERENDAM:
CARA MEMBUAT KUAH:
Satukan Semua Bahan Lalu Dikacau Diatas Api Yg Slow Sehingga Pekat.Jaga Api Jangan Sampai Hangus.
BAHAN UNTUK KULIT KUIH BADAK BERENDAM:
1.
300 Gm Tepung Pulut
2.
1 Camca Besar Tepong Ubi Di Gaul Rata Dengan Tepung Pulut.
3.
180 Gm Kentang (Direbus, Kupas Kulit Dan Dimasuk Blender)
4.
4 Helai Daun Pandan Dipotong Kasar2
5.
230 Ml Air
6.
½ Sudu Teh Garam
7.
½ Sudu Teh Gula
8.
½ Sudu Teh Warna Hijau
Blend
Daun Pandan Dengan Air,Garam,Gula,Warna Hijau Tapiskan, Masuk Blender Bersama
Kentang Empuk Hingga Halus,Tuang Kedalam Mangkuk Besar Dan Masukan Tepong Pulut/Tepung Ubi,Sedikit
Demi Sedikit.Hingga Terjadi Dough.Jika Sudah Boleh Gentil Tak Perlu Tambah
Tepong Lagi.
1.
Ambil Dough Leperkan Masukan Inti Yg Sudah Di Gentil Sebesar Goli
Gentil Menjadi Bulat
2.
Didihkan Air Dalam Periuk, Masukkan Sedikit Garam Dan Daun Pandan.
3.
Kemudian Rebuslah Bebola-Bebola Tadi Di Dalam Air Yg Sedang Mendidih
Itu.
4.
Apabila Sudah Masak, Bebola-Bebola Tadi Akan Timbul Ke Atas. Angkat Dan
Terus Bubuh Ke Dalam Kuah Yg Telah Siap Terisi Di Mangkok Pyrex.Mula2 Tuang
Sedikit Kuah Kedalam Mangkok Pyrex,Supaya Bebola Tidak Melekat.Akhir Sekali
Baru Tuang Habis Kuah Dadih Meliputi Atas Badak Berendam.Sedia Di Hidang Kan
Untuk Minum Petang Atau Jamuan.Selamat2 Berendam.
No comments:
Post a Comment