Monday, September 16, 2013

MEE SIAM KUAH NANNY PAH



MEE SIAM KUAH


BAHAN2NYA

MEE HOON GORENG

1.       1 ½  BUNGKUS MEE HOON DI RENDAM DAHULU

2.       10 ULAS BAWANG MERAH HIRIS

3.       10 ULAS BAWANG PUTEH DI TUMBUK KASAR

4.       2  CAWAN CILI MESIN

5.       1 CAMCA BESAR BELACAN

6.       1 CAWAN AIR ASAM JAWA PEKAT

7.       1 KILO UDANG HIDUP(KULIT DAN KEPALA UDANG BUAT STOCK AIR UDANG.)UDANG DI KOPEK AMBIL ISI LETAK TEPI DAHULU SIMPAN UNTUK KUAH MEE HOON SEPARUH, KEMUDIAN KEPALA DAN KULITNYA DI GORENG SEDIKIT DG MINYAK,HINGGA GARING,MASUKAN AIR 3 CAWAN MASUK BLENDER DAN DI BLEND HALUS,TAPIS AMBIL PATINYA SAHAJA.1/2 BAHGIAN STOK UDANG INI ADALAH UNTUK KUAH MEEHOON.

8.       SOTONG ½ KILO DI BUANG TUNCITNYA, BUANG HITAM, DAN TULANGNYA,POTONG 6 DAN DI KELAR2,GAUL GARAM SEDIKIT DAN DI GORENG DENGAN TUMISAN 4 BAWANG PUTEH TUMBUK HALUS.ANGAT LETAK TEPI DAHULU,KEMUDIAN GORENG UDANG  ½ DARI SATU KILO DIGAUL SEDIKIT GARAM,GORENG MASAK SAHAJA ANGKAT LETAK TEPI DAHULU.BEKAS MINYAK BOLEH DI CAMPUR DENGAN MINYAK YG HENDAK GORENG MEE HOON.

9.       3 CAMCA BESAR GULA SANGRAI

10.   1 CAMCA UDANG KERING DI TUMBUK HALUS

11.   1 CAMCA BESAR TUMIX

12.   4 CAWAN TAUGE DI PETIK EKORNYA DAN BUANG HITAMNYA

13.   MINYAK UNTUK MENUMIS



CARA MENGGORENG MEE HOON GORENG.

PANASKAN MINYAK DULU DIKUALI,CAMPUR DENGAN MINYAK BEKAS GORENG UDANG DAN SOTONG,TUMISKAN BAWANG HIRIS,BAWANG PUTEH TUMBUK,DAN BELACAN HINGGA GARING,MASUKAN UDANG KERING,KASI GARING GARING JUGA KEMUDIAN MASUKAN CILI MESIN DAN AIR ASAM,MASAK SEHINGGA NAIK MINYAK KEMUDIAN MASUKAN AIR STOK UDANG 1 CAWAN,AIR GULA SANGRAI,DAN TUMIX,TAMBAH 1 CAWAN AIR LAGI,BIAR MENIDIH BARU MASUKAN MEE HOON YG SUDAH DI TOSKAN TADI,KACAU RATA2 BARU MASUKAN TAUGE,KACAU RATA2 LAGI.RASA GARAM NYA.JANGAN MASIN SANGAT.AKHIR SEKALI MASUKAN SOTONG DAN UDANG YG SUDAH DI GORENG AWAL2 TADI GAUL RATA  BOLEH PADAM API.



KUAH TAUCHU MEE HOON SIAM

BAHAN2NYA

1.       ½ KILO UDANG HIDUP AMBIL ISINYA SAHAJA KULIT DAN KEPALA BUAT STOK UDANG UNTUK BUAT KUAHNYA,GAUL SEDIKIT GARAM PADA ISI UDANG KEMUDIAN DI GORENG SEDIKIT DENGAN BAWANG PUTEH TUMBUK HALUS HINGGA MASAK,ANGKAT DAN LETAK TEPI DAHULU.CAMPURKAN MINYAK BEKAS GORENG UDANG UNTUK TUMIS KUAH MEE SIAM.

2.       10 ULAS BAWANG MERAH HIRIS

3.       10 ULAS BAWANG PUTEH TUMBUK

4.       2 CAWAN CILI MESIN

5.       2 CAMCA BELACAN MELAKA

6.       1 CAMCA UDANG KERING TUMBUK HALUS

7.       2 CAMCA BESAR KACANG TANAH TUMBUK

8.       ½ BOTOL TAUCHU BIJI,BASUH DULU DAN DITENYEK2 SIKIT.

9.       2 CAWAN AIR ASAM JAWA PEKAT

10.   1 CAWAN AIR GULA SANGRAI

11.   GARAM SECUKUP RASA

12.   1 CAMCA BESAR TUMIX

13.   ½ CAWAN MINYAK UNTUK MENUMIS KUAH MEE TAUCHU.

14.   AIR TAPIS SECUKUPNYA UNTUK BUAT KUAHNYA.



CARA2 MENUMIS KUAH MEE HOON SIAM.

PANASKAN MINYAK DI PERIUK,GORENG ISI UDANG HIDUP YG TELAH DI GAUL DG SEDIKIT GARAM,DITUMISKAN DG SEDIKIT BAWANG PUTEH TUMBUK DAHULU,KEMUDIAN CAMPUR DENGAN MINYAK YG HENDAK DITUMIS KUAH MEE HOON BARU TUMISKAN BAWANG MERAH,BAWANG PUTEH DAN BELACAN,HINGGA GARING,MASUKAN,UDANG KERING HINGGA GARING BARU MASUKAN CILI MESIN,TAUCHU,KACANG TANAH,GULA SANGRAI,TUMIX,GARAM DAN AIR ASAM MASAK HINGGA MENIDIH BARU MASUKAN AIR TAPIS SECUKUPNYA.BILA SUDAH MENIDIH BARU MASUKAN UDANG GORENG TADI DAH BOLEH PADAM API.



BAHAN2 TABUR DIATAS MEE HOON SIAM

1.       8 BIJI TELOR REBUS DI REBUS DG 2 ASAM KEPING,LEPAS REBUS CEPAT2 JIRUS TELOR DENGAN AIR SEJUK,UNTUK TELOR KELIHATAN CANTIK APABILA DI KOPEK.

2.       8 BIJI TAHU DI GARAM KAN DAN DI POTONG DADU LALU DI GORENG,JANGAN TERLAMPAU GARING SANGAT.

3.       BAWANG GORENG CAMPUR BAWANG PUTEH GORENG

4.       8 BIJI LIMAU KASTURI DI BELAH 2 DI BUANG BIJINYA

5.       2 CAWAN DAUN KUCAI DIHIRIS ½ INCHI



SUSUNAN HIDANGAN

1.       MASUK KEDALAM MANGKOK MEE HOON GORENG

2.       TUANG KUAH MELIPUTI MEE HOON GORENG

3.       TAHU GORENG

4.       DAUN KUCAI HIRIS

5.       LIMAU KASTURI BELAH DUA DUA BUANG BIJINYA

6.       BAWANG GORENG

7.       TELOR REBUS.

No comments:

Post a Comment