TULANG KAKI SUP MERAH SINGAPURA CICAH ROTI FRANCIS.
UNTUK
KORBAN DI ARCA 15/10/2013.
BAHAN2NYA
1.
Tulang Kaki/Tulang Rusuk Basuh Bersih Dg Tepong Gandum Dan Garam.
BAHAN PERAP PADA TULANG DIPERAP DAHULU SEBENTAR SEBELUM DIREBUS
2.
6 Inchi Halia Muda
3.
10 Biji Bawang Besar
4.
15 Ulas Bawang Puteh
5.
3 Camca Besar Garam
6.
3 Ketul Cube Lembu.
7.
Air Tapis ½ Cawan Untuk Blend Halus Semua Bahan No2–No7 Sudah Halus Perap
Pada Semua Tulang/Rusuk Daging,5 Helai Daun Pandan Disiat2 Simpul Ikat,Kemudian Di
Rebus 4 Jam Dalam Periuk Besar Yg Berisi Air Tapis 3/4 Periuk Sehingga Tulang Empuk.
BAHAN2 TUMIS SUP
1. 1 Ketul Butter Acs
2.
½ Cawan Minyak Sayur
3.
3 Helai Daun Pandan Disiat2 Di Simpul Ikat
4.
5 Helai Daun Salam
5.
15 Ulas Bawang Merah Dihiris
6.
15 Ulas Bawang Puteh Dihiris
REMPAH SUP MERAH
1.
3 Camca Besar Jintan Puteh
2.
3 Camca Besar Jintan Manis
3.
3 Camca Besar Ketumbar Biji
4.
1 Sudu Kecil Lada Hitam
5.
1 Sudu Kecil Lada Puteh
6.
3 Batang Kulit Kayu Manis
7.
3 Kuntum Bunga Lawang
8.
15 Biji Bunga Cengkih
9.
15 Biji Buah Pelaga
10.
No 1 - No 9 Di Sangrai Dg Api
Yg Perlahan Dan Di Ayak Halus.Atau Di
Blend Dengan Air Sehingga Halus Kemudian Di Tapis Ambil Patinya Sahaja.
BAHAN2 TAMBAHAN BUMBU SUP
MERAH
11.Cili
Mesin 1½ Cawan Di Tapis Buang Bijinya
12.Cili
Padi Merah Mesin 15 Biji
13.Cili
Mesin Dan Cili Padi Disatukan Dengan Cili Mesin, Blend Halus Di Tapis Buang
Bijinya
14.8 Biji Tomato
15.Daun
Sadri Yg Besar 4 Batang Di Potong Kecil
16.Carrot
2 Biji Dipotong Kasar Rebus Hingga Empuk Blend Untuk Pekatkan Kuahnya
17.Capcicum
3 Biji Di Kelar
18.No 14
- No 17 Di Rebus Sebentar Kemudian Di Rendam Dengan Air Batu Untuk Seal In
Goodness,Buang Semua Kulitnya Dan Diblend Halus.
BAHAN2 TAMBAHAN
19.Tomato
Puree 1 Tin
20.2 Tin
Kacang Peas Yg Kecil Light Green Jenis Yang Kecil
21.5
Pokok Daun Ketumbar Di Hiris Halus Untuk Tabur Diatas Sup Merah
22.5
Pokok Daun Sadri Dan Daun Bawang Hiris Untuk Tabur Diatas Sup Merah
23.Bawang
Merah Dan Bawang Puteh Goreng Untuk Tabur Atas Sup Merah.
CARA MENUMIS SUP TULANG MERAH
Panaskan Minyak Dan Butter
Tumiskan Daun Pandan,Daun Salam,Bawang Puteh Dan Bawang Merah Hiris,Bumbu
Rempah Sup Merah,Kacau Rata Masukan Bumbu Tambahan Yg Telah Di Blend Halus Dan
Di Tapis,Masak Hingga Naik Minyak,Masukan Tomato Puree.Kemudian Tuang Bahan
Tumis Ke Dalam Tulang Yg Telah Di Rebus Empuk,Air Ikut Tahap Lama Yg Perlu Di
Masak Boleh Tambah Dari Masa Kemasa Dan Texsure Yg Diperlukan,Jika Tulang Sudah
Empuk.Rasa Garamnya Akhir Sekali Taburkan Kacang Peas,Daun Ketumbar
Hiris Dan Bawang Goreng.Sedia Di Cicah Dengan Roti Garlic Perancis .Atau Roti Bengali.
No comments:
Post a Comment