LAKSA LEMAK
BAHAN2NYA
1. Ikan
Tenggiri 1 Kilo Rebus Dengan Air,Sedikit Garam Dan Daun Pandan,Ambil Isinya
Diblend Dengan Air Rebusan Ikan Tadi,Jangan Halus Sangat Sederhana Sahaja.
2.
Ikan Bilis ½ Cawan Direndam No2-No3 Diblend
Halus Dg Sedikit Air
3.
Udang Kering ½ Cawan Direndam
4. Kunyit Hidup 1 Ketul
5. Jintan
Manis 1 Camca Besar
6. Cili
Padi Kampung Yg Hijau ½ Cawan (No4-No10)Diblend
Halus
7. Bawang
Merah 8 Ulas
Dg Sedikit Air
8. Lengkuas
2 Inchi
9. Tumix
1 Sudu Kecil
10. Garam
1 Sudu Kecil
11. Santan
3 Cawan
12. Air
Tapis 2 Cawan Untuk Jadikan Kuahnya
13. Kelapa
Parut Puteh ½ Cawan Di Blend Halus
14. Minyak
Untuk Menumis ½ Cawan
15. Garam
Secukup Rasa
16. Daun
Selasih Petik Ambil Daunya Sahaja
17. Bunga
Kantan 1 Kuntum Di Belah 4
18. Daun
Kesom Daunya Sahaja
19. Timun
½ Biji Buang Biji Tengahnya Dan Di Dadukan Untuk Buat Ulamnya
20. Bawang
Besar 1 Biji Di Potong Dadu
21. Tauge
Di Buang Ekor 1 Cawan
22. Limau
Kasturi Di Belah Tengah Di Buang Biji
23. Sambal
Belacan
CARA2NYA
Panaskan Minyak Tumiskan Bahan Blend Hingga Naik
Wanginya,Kemudian Masukan Udang Kering Dan Ikan Bilis Blend,Sudah Menidih
Masukan Isi Ikan Blend,Kelapa Parut Puteh Yg Diblend Halus Dan Akhir Sekali
Masukan Santan Biar Menidih Masukan Bunga Kantan,Daun Selasih,Dan Daun
Kesum,Rasa Garamnya,Padam Api.
Laksanya Boleh Di Guna Spagetthi Celor,Laksa Beras Rendam
Semalaman Dan Celur Hingga Masak,Atau Boleh Di Beli Laksa Yang Sudah Siap
Dipasar.Bila Celor Guna Beberapa Helai Daun Pandan,Garam Dan Sedikit Minyak.Saring Laksa Kemudian Dijirus Air Supaya Laksa Tidak Melekat.
SUSUNAN HIDANGAN LAKSA
1.
Laksa Pilihan
2.
Kuah Laksanya
3.
Timun Dadu
4.
Bawang Dadu
5.
Hirisan Daun Selasih
6.
Hirisan Daun Kesom
7.
Sambal Belacan 1 Camca
8.
Limau Kasturi
No comments:
Post a Comment