Monday, July 8, 2013

KUAH RASSAM NANNY PAH



KUAH RASSAM NANNY PAH
BAHAN2NYA
1.       TELOR 20 BIJI
BAHAN2 REMPAH RASSAM
2.       JINTAN PUTEH 6 CAMCA BESAR
3.       KETUMBAR BIJI 3 CAMCA BESAR
4.       LADA HITAM BIJI 2 CAMCA BESAR
5.       BAHAN2 DI ATAS DI SANGRAI DENGAN API YG PERLAHAN2,GUNA API YG TINGGI,JANGAN HANGUS NANTI KUAHNYA PAHIT,KEMUDIAN DI BLEND SEHINGGA HALUS DAN DI AYAK SUPAYA KUAH RASA HALUS.
6.       2 CAMCA KUNYIT SERBUK BABAS DI CAMPUR DENGAN REMPAH YG DIAYAK
7.       GARAM 1 CAMCA BESAR
8.       AIR ASAM JAWA PEKAT 3 CAWAN
9.       AIR TAPIS 4 CAWAN ATAU SECUKUPNYA NYA
10.   2 HELAI DAUN KARI HIJAU DI LURUTKAN DAUNYA DAN DIRAMAS2 DI TABUR DIATAS KUAH RASAM

BAHAN2 UNTUK TUMIS
1.       MINYAK SECUKUPNYA ANGGARAN ½ CAWAN
2.       BAWANG MERAH 10 ULAS DIHIRIS
3.       BAWANG PUTEH 8 ULAS DITUMBUK KASAR
4.       DAUN KARI 1 HELAI
5.       HALBA ¾  CAMCA BESAR(JANGAN BANYAK NANTI KUAH PAHIT)
6.       BIJI SAWI 1 CAMCA BESAR
7.       1 SUDU KECIL DAL THOOR
8.       8 TANGKAI CILI KERING DI POTONG 1 INCHI

CARA MEMASAK  KUAH RASSAM
PANASKAN MINYAK DI PERIUK TUMISKAN BAWANG MERAH DAN BAWANG PUTEH,HALBA,BIJI SAWI,DAL THOOR,DAN DAUN KARI HINGGA GARING,SLOW KAN API KEMUDIAN CEPAT2 MASUKAN CILI KERING DAN REMPAH YG TELAH DI AYAK,KACAU RATA MASUKAN AIR ASAM JAWA,DAN  SECUKUPNYA AIR UNTUK DIJADIKAN KUAH.BIAR MENIDIH,KEMUDIAN PECAHKAN TELOR SEBIJI2,HATI JANGAN KACAU TAKUT TELOR PECAH,JIKA TERLALU PADAT ANGKAT KELUAR TELOR YG DAH MASAK LETAK DI MANGKOK.DAN TERUSKAN PECAH LAGI TELORNYA.AKHIR SEKALI TABURKAN DAUN KARI 2 HELAI YG TELAH DI RAMAS2KAN SUPAYA KUAH RASSAM NAMPAK FRESH.
·         SEDAP DI MAKAN DENGAN IKAN KERING GORENG,SAPERTI TALANG,TENGGIRI MASAM,SEPAT KERING,ATAU KEMBONG KERING
·         UNTUK SEDAPKAN IKAN KERING GORENG BAWANG MERAH HIRIS DAN BAWANG PUTEH TUMBUK BERSAMA CILI PADI DIGORENG GARING DAN DIPERAH LIMAU KASTURI DIATAS IKAN.WOW TERANGKAT SEDAPNYA.
ATAU JIKA SUKA MAKAN DENGAN PAPEDOM GORENG.

No comments:

Post a Comment