KUAH RASSAM NANNY PAH
BAHAN2NYA
1. TELOR
20 BIJI
BAHAN2 REMPAH RASSAM
2. JINTAN
PUTEH 6 CAMCA BESAR
3. KETUMBAR
BIJI 3 CAMCA BESAR
4. LADA
HITAM BIJI 2 CAMCA BESAR
5. BAHAN2
DI ATAS DI SANGRAI DENGAN API YG PERLAHAN2,GUNA API YG TINGGI,JANGAN HANGUS
NANTI KUAHNYA PAHIT,KEMUDIAN DI BLEND SEHINGGA HALUS DAN DI AYAK SUPAYA KUAH
RASA HALUS.
6. 2
CAMCA KUNYIT SERBUK BABAS DI CAMPUR DENGAN REMPAH YG DIAYAK
7. GARAM
1 CAMCA BESAR
8. AIR
ASAM JAWA PEKAT 3 CAWAN
9. AIR
TAPIS 4 CAWAN ATAU SECUKUPNYA NYA
10. 2
HELAI DAUN KARI HIJAU DI LURUTKAN DAUNYA DAN DIRAMAS2 DI TABUR DIATAS KUAH
RASAM
BAHAN2 UNTUK TUMIS
1. MINYAK
SECUKUPNYA ANGGARAN ½ CAWAN
2. BAWANG
MERAH 10 ULAS DIHIRIS
3. BAWANG
PUTEH 8 ULAS DITUMBUK KASAR
4. DAUN
KARI 1 HELAI
5. HALBA
¾ CAMCA BESAR(JANGAN BANYAK NANTI KUAH
PAHIT)
6. BIJI
SAWI 1 CAMCA BESAR
7. 1
SUDU KECIL DAL THOOR
8. 8
TANGKAI CILI KERING DI POTONG 1 INCHI
CARA MEMASAK KUAH RASSAM
PANASKAN MINYAK DI PERIUK TUMISKAN BAWANG MERAH DAN BAWANG
PUTEH,HALBA,BIJI SAWI,DAL THOOR,DAN DAUN KARI HINGGA GARING,SLOW KAN API KEMUDIAN
CEPAT2 MASUKAN CILI KERING DAN REMPAH YG TELAH DI AYAK,KACAU RATA MASUKAN AIR
ASAM JAWA,DAN SECUKUPNYA AIR UNTUK
DIJADIKAN KUAH.BIAR MENIDIH,KEMUDIAN PECAHKAN TELOR SEBIJI2,HATI JANGAN KACAU
TAKUT TELOR PECAH,JIKA TERLALU PADAT ANGKAT KELUAR TELOR YG DAH MASAK LETAK DI
MANGKOK.DAN TERUSKAN PECAH LAGI TELORNYA.AKHIR SEKALI TABURKAN DAUN KARI 2
HELAI YG TELAH DI RAMAS2KAN SUPAYA KUAH RASSAM NAMPAK FRESH.
·
SEDAP DI MAKAN DENGAN IKAN KERING GORENG,SAPERTI
TALANG,TENGGIRI MASAM,SEPAT KERING,ATAU KEMBONG KERING
·
UNTUK SEDAPKAN IKAN KERING GORENG BAWANG MERAH
HIRIS DAN BAWANG PUTEH TUMBUK BERSAMA CILI PADI DIGORENG GARING DAN DIPERAH
LIMAU KASTURI DIATAS IKAN.WOW TERANGKAT SEDAPNYA.
ATAU JIKA SUKA MAKAN DENGAN PAPEDOM GORENG.
No comments:
Post a Comment