Saturday, July 27, 2013

LAKSA SELATAN



LAKSA SELATAN
Bahan-Bahan
1. 1 Kilo Ikan Tenggiri/Kembong/Atau Parang Direbus Dengan Sedikit Garam Dan 3 Asam Keping,Buang Tulangnya Kemudian Di Blend Dengan Air Rebusan Ikan,Jangan Terlalu Halus Sangat. 
2.  250 Gm Udang Hidup Di Kopek Buang Kulitnya Dan Kepalanya, Isinya Di Blend Halus Dengan Air Stock Kepala Udang.Kepala Udang Dan Kulit Udang Di Goreng Sikit Dengan Minyak Sehingga Wangi.Letak 1 Cawan Air Dan Diblend Sehingga Halus,Kemudian Di Saring Ambil Pati Air Stock Udang,Dan Boleh Diblend Dengan Isi Udang.
3. Isi Ikan Kurau Kering Direndam Sebesar 3inchi X 3 Inchi Diblend Halus Dengan 1 Cawan Air Tapis.
4.  4 Camca Besar Udang Kering, Rendam Hingga Lembut Blend Halus Dengan Sedikit Air.
5.  2 Camca Besar Kerisik
6.  1/2 Inci Lengkuas, Diketuk
7.  1 Biji Bawang Besar Dikisar
8.  2 Camca Besar Cili Mesin
9.  2 Camca Besar Rempah Kari Daging
10.    2 Camca Besar Ketumbar Serbuk      
11.    1 Camca Besar Jintan Manis Serbuk
12.    No9-11 Disatukan
13.    2 Biji Santan Pekat
14.   10 Pokok Daun Kesom Dipetik Ambil Daunnya Sahaja
15.   2 Kuntum Bunga Kantan, Belah 4 Setiap Satu
16.   6 Pokok Daun Selasih,Petik Ambil Daunnya Sahaja
17.   Garam Secukup Rasa
18.   1 Camca Tumix
19.   1 Cawan Minyak Untuk Menumis

BAHAN-BAHAN ULAMAN
1.    1 Cawan Taugeh Mentah,Dibuang Ekor
2.    5 Batang Kacang Panjang, Dihiris Halus
3.    8 Pokok Daun Kesom, Hiris Kasar
4.    6 Pokok Daun Selasih,Hiris Kasar
5.    Timun ½ Biji Jangan Dibuang Kulitnya,Buang Bijinya Dan Dipotong Dadu
6.    1 Biji Bawang Besar Dipotong Dadu
7.    8 Biji Limau Kasturi Di Belah Tengah Dan Dibuang Bijinya
8.    Sambal Belacan,Cili Merah,Belacan Dan Perahan Limau Kasturi.

BAHAN BAHAN LAKSA 
 
Rebus Spaghetti Dengan Daun Pandan 2 Helai,Sedikit Garam Dan 1 Sudu Kecil Minyak Hingga Lembut Dan Toskan, Kemudian  Di "Chap" Atau Kalau Suka Boleh Guna Laksa Beras Cap Cili Direndam Semalaman Dan Rebus Sehingga Empuk Atau Boleh Beli Laksa Yg Sudah Siap Dipasar Cuma Di Celor Sebentar Sahaja.

CARA MEMBUAT KUAHNYA
 
Panaskan Minyak Tumiskan Bawang Kisar Dan Lengkuas Ketok,Hingga Wangi,Masuk Semua Rempah,Cili Mesin,Kacau Sehingga Naik Minyak,Masukan Udang Kering Dan Ikan Kurau Blend,Kacau Rata,Dan Masukan Udang Hidup Blend,Dan Isi Ikan Blend.Kacau Selalu Kemudian Masukan Santan,Kerisik,Bunga Kantan,Guna Api Kecil Sehingga Naik Minyak Dan Bahan2 Semua Mesra.Bila Sudah Mengelegak Menidih Masukan Daun Kesom Daun Selasih Dan Tumix, Biar Kuahnya Pekat Jangan Cair.Jika Suka Bolehlah Di Tambah 1 Sudu Kecil Gula Untuk Maniskan Kuah Laksa.

SUSUNANAN HIDANGAN
1.    Spaghetti
2.    Kuah Laksa
3.    Timun
4.    Kacang Panjang Hiris
5.    Tauge
6.    Daun Kesom Hiris
7.    Daun Selasih Hiris
8.    Sambal Belacan
9.    Limau Kasturi Belah

No comments:

Post a Comment