Saturday, August 24, 2013

DAGING GORENG ATAU PARU2 KUNYIT KORBAN



DAGING ATAU PARU2 GORENG KUNYIT

BAHAN2NYA
1.  Daging 5 Kilo Di Hiris Ikut Urat Nipis2 Kecil Supaya Tidak Keras.Atau Boleh Juga Goreng Paru2,Jika Paru Hendak Di Rebus Dahulu Dengan Daun Pandan Dan Sedikit Garam Kemudian Baru Di Hiris Nipis2 Digaul Dengan Garam Kunyit.
2.    Bawang Besar 12 Biji Di Potong Bulat2 Kasar2
3.    Cili Hijau 10 Biji Di Hiris Serong
4.    Jintan Puteh 10 Camca Besar
5.    Jintan Manis 10 Camca Besar 
6.    Ketumbar Biji 15 Camca Besar
7.    Lada Hitam 3 Camca Besar
8.    No4-No7 Disangrai Diatas Api Yg Tinggi Dan Blend Kasar
9.    Minyak 4 Cawan Untuk Goreng Daging.

BAHAN UNTUK GARAM KUNYITNYA
1.    Kunyit Hidup 8 Ketul
2.    Bawang Puteh 15 Ulas
3.    Cili Padi Hijau Kampung 20 Biji
4.    Garam 2 Camca Besar
5.    Tumix 2 Camca Besar
6.    Cuka 5 Camca Besar
7.    Daun Kunyit Muda 2 Helai Dibuang Urat Tengahnya
8.    Tepung Beras 1 Sudu Kecil
9.    1 ½ Cawan Santan Pekat Untuk Blend
10.                       Blend Semua Dari No1-No9 Hingga Halus Kemudian Di Gaul Rata Pada Daging,Perap Sekeiap Dulu Baru Di Goreng.

CARA MENGGORENG DAGING
Panaskan Minyak Dikuali Besar,Goreng Daging/Paru2 Yg Sudah Di Perap Hingga Kering Airnya,Masukan Rempah Yg Telah Di Sangrai Dan Di Blend Kasar.Goreng Hingga Garing Baru Masukan Bawang Besar,Kacau Rata2 Baru Masukan Cili Hijau.Kacau Rata Sebentar Terus Padam Api.Sedia Dimakan Dengan Nasi Yg Panas 

No comments:

Post a Comment