AIR ASAM UNTUK CICAH DAGING
BAKAR DAN DAGING REBUS
Bahan2nya
1. Bawang Besar 15 Biji Dibelah
Dua Dan Dihiris
2. Cili Padi Hijau Kampung 30 Biji
Di Hiris
3. Cili Padi Merah 30 Biji Di
Hiris
4. Tomato 10 Biji Dipotong Dadu
5. Limau Nipis 10 Biji Diperah
Ambil Airnya
6. Limau Kasturi 8 Biji Di
Belah Tengah Dibuang Bijinya Dan Perah Ambil Airnya
7. Belacan Melaka Secukupnya
8. Air Asam Jawa Pekat Tanpa Biji 2 Cawan
9. Sambal Belacan Dari 10 Biji
Cili Merah.
10.No 7 – No 9 Diblend Jangan Halus Sangat.
11.1 Camca Gula Sangrai
CARA MENGAULKAN AIR ASAM
Masukan
Bawang Hiris Ramas2 Sikit Supaya Bawang Berderai Kedalam Mangkok Besar,Sambal
Belacan, Tomato Dadu,Semua Cili Padi Hiris,Air Perahan Limau Nipis,Limau Kasturi
Dan Air Gula Sangrai,Gaulkan Semua Rata2 Dan Masukan Kedalam Mangkok2 Kecil
Untuk Hidangan.Sedia Di Cicah Dengan Daging Bakar Dan Daging Rebus.
No comments:
Post a Comment