Saturday, August 24, 2013

AIR ASAM UNTUK CICAH DAGING BAKAR DAN DAGING REBUS



AIR ASAM UNTUK CICAH DAGING BAKAR DAN DAGING REBUS
Bahan2nya
1.  Bawang Besar 15 Biji Dibelah Dua Dan Dihiris
2.  Cili Padi Hijau Kampung 30 Biji Di Hiris
3.  Cili Padi Merah 30 Biji Di Hiris
4.  Tomato 10 Biji Dipotong Dadu
5.  Limau Nipis 10 Biji Diperah Ambil Airnya
6.  Limau Kasturi 8 Biji Di Belah Tengah Dibuang Bijinya Dan Perah Ambil Airnya
7.  Belacan Melaka Secukupnya
8.  Air Asam Jawa Pekat Tanpa Biji 2 Cawan
9.  Sambal Belacan Dari 10 Biji Cili Merah.
10.No 7 – No 9 Diblend Jangan Halus Sangat.
11.1 Camca Gula Sangrai

CARA MENGAULKAN AIR ASAM
Masukan Bawang Hiris Ramas2 Sikit Supaya Bawang Berderai Kedalam Mangkok Besar,Sambal Belacan, Tomato Dadu,Semua Cili Padi Hiris,Air Perahan Limau Nipis,Limau Kasturi Dan Air Gula Sangrai,Gaulkan Semua Rata2 Dan Masukan Kedalam Mangkok2 Kecil Untuk Hidangan.Sedia Di Cicah Dengan Daging Bakar Dan Daging Rebus. 

No comments:

Post a Comment