Friday, December 18, 2009

ASAM PEDAS KAK LEHA 1960


ASAM PEDAS KAK LEHA 1960/KEPALA IKAN DURI


BAHAN2NYA

  1. IKAN PILIHAN,PARANG,DURI,SENANGIN,SAGAI ATAU TENGGIRI
  2. 1 CAWAN CILI MESIN
  3. 10 BIJI CILI PADI MERAH(JIKA SUKA PEDAS)BLEND HALUS DG CILI MESIN
  4. 1 INCI BELACAN MELAKA/GUNA BELACAN MELAKA,SEDAP.
  5. 5 ULAS BAWANG PUTEH
  6. 10 ULAS BAWANG MERAH
  7. 1 INCHI KUNYIT HIDUP
  8. 1 INCHI HALIA
  9. 1 CAWAN AIR ASAM JAWA
  10. GARAM SECUKUP RASA
  11. SAWI ASIN DI RENDAM DAHULU UNTUK HILANGKAN MASINNYA
  12. 2 CAWAN AIR TAPIS UNTUK JADIKAN KUAH
  13. 1 CAMCA BESAR LADA HITAM SERBUK
  14. 2 POKOK DAUN KESOM DAN 1 KUNTUM BUNGA KANTAN DI DIBELAH 4
BLEND SEMUA NO3-NO10 BAHAN SEHINGGA HALUS DENGAN SEDIKIT AIR TAPIS.

CARA MENUMIS
  1. PANASKAN MINYAK SAYUR 1/4 CAWAN, TUMISKAN 2 BATANG SERAI DAN 2 INCHI LENGKUAS KETUK,SUDAH GARING MASUK BAHAN BLEND.MASAK HINGGA NAIK MINYAK KEMUDIAN MASUKAN AIR ASAM JAWA.SUDAH MENDIDIH MASUK SAWI ASIN,DAN IKAN(DIBASUH DENGAN AIR ASAM GARAM) JIKA MASAK IKAN DURI ATAU PELOTAN BOLEH GUNA LADA HITAM.DAN AKHIR SEKALI MASUKAN DAUN KESUM DAN BUNGA KANTAN.

1 comment:

  1. Kak Pah, keep posting all the wonderful recipes. Akan jadi warisan di masa hadapan.

    ReplyDelete