ASAM PEDAS KAK LEHA 1960/KEPALA IKAN DURI
BAHAN2NYA
CARA MENUMIS
- IKAN PILIHAN,PARANG,DURI,SENANGIN,SAGAI ATAU TENGGIRI
- 1 CAWAN CILI MESIN
- 10 BIJI CILI PADI MERAH(JIKA SUKA PEDAS)BLEND HALUS DG CILI MESIN
- 1 INCI BELACAN MELAKA/GUNA BELACAN MELAKA,SEDAP.
- 5 ULAS BAWANG PUTEH
- 10 ULAS BAWANG MERAH
- 1 INCHI KUNYIT HIDUP
- 1 INCHI HALIA
- 1 CAWAN AIR ASAM JAWA
- GARAM SECUKUP RASA
- SAWI ASIN DI RENDAM DAHULU UNTUK HILANGKAN MASINNYA
- 2 CAWAN AIR TAPIS UNTUK JADIKAN KUAH
- 1 CAMCA BESAR LADA HITAM SERBUK
- 2 POKOK DAUN KESOM DAN 1 KUNTUM BUNGA KANTAN DI DIBELAH 4
CARA MENUMIS
- PANASKAN MINYAK SAYUR 1/4 CAWAN, TUMISKAN 2 BATANG SERAI DAN 2 INCHI LENGKUAS KETUK,SUDAH GARING MASUK BAHAN BLEND.MASAK HINGGA NAIK MINYAK KEMUDIAN MASUKAN AIR ASAM JAWA.SUDAH MENDIDIH MASUK SAWI ASIN,DAN IKAN(DIBASUH DENGAN AIR ASAM GARAM) JIKA MASAK IKAN DURI ATAU PELOTAN BOLEH GUNA LADA HITAM.DAN AKHIR SEKALI MASUKAN DAUN KESUM DAN BUNGA KANTAN.
Kak Pah, keep posting all the wonderful recipes. Akan jadi warisan di masa hadapan.
ReplyDelete