BAHAN2NYA
1
Kg Ikan Tenggiri Atau Kembung Lumur Garam Kukus Buang Tulang Dan Blend Kasar
1/2
Cawan Ikan Bilis Blend Halus
1/4
Cawan Udang Kering Blend Halus
Santan
Low Fat 1 Kotak
Secukup
Air Tapis Untuk Buat Kuahnya
Cili
Padi Hijau 20 Biji
Kunyit
Hidup 1 Ketul
Jintan
Manis 2 Camca Besar
Bawang
Kecil 10 Ulas
Lengkuas
2 Inci
1/4
Camca Lada Hitam
Minyak
Sayur 1/2 Cawan
Blend Cili Padi,Kunyit Hidup,Jintan Manis,Bawang Kecil,Lada Hitam Dan Lengkuas Sehingga Halus,Panaskan Minyak,Tumis Bahan Blend Ini Sehingga Wangi. Sudah Naik Minyak Masukan Ikan Bilis ,Udang Kering Blend,Dan Ikan Blend Serta Secukup Air Untuk Jadikan Kuah .Kemudian Masukan Santan Low Fat Satu Kotak, Kacau Rata Sehingga Mendidih. Akhir Sekali Masukan Daun Selasih,Daun Kesom Dan Bunga Kantan.Rasa Garamnya.
BAHAN2 YG LAIN
1
Paket Laksa Beras Cap Cili Rendam Dan Rebus,Jika Suka Boleh Beli Laksa Beras Yg
Sudah Rebus Dipasar.
1
Cawan Tauge Fresh Buang Ekornya
Daun
Selasih Dipotong Kasar
Daun
Kesom Dipotong Kasar
Limau
Kasturi Buang Bijinya
Timun
Buang Kulitnya Di Gubah Potong Bulat
Bawang
Besar Potong Dadu Untuk Buat Ulamnya
Sambal
Cili Paste, Cili Kering Diblend Dg Sedikit Asam Jawa Dan Garam.
CARA HIDANGNYA
Masuk
Laksa Kedalam Mangkok
Tuang
Kuah Yg Masih Panas
Letakan
Tauge Mentah,Daun Selasih,Daun Kesom,Bawang Dan Timun Gubah,Cili Paste Dan
Limau Kasturi.
Sedia
Untuk Dimakan, Selamat Mencuba, Jika Sedap Bagi Tahu Semua Kalau Tak Sedap
Bagitahu Saya 0197520302
.
LAKSA
1. Ikan parang,tenggiri @ kembung 1 kg
2. Ikan bilis ½ cawan
3. Udang kering ¼ cawan
4. Laksa beras 2 kg
5. Kelapa parut puteh ½ biji
6. Cili padi merah 15 biji
7. Cili merah 5 biji
8. Kunyit hidup 1 inci
9. Lengkuas 2 inci di ketuk sahaja
10.
Serai 5 batang di ketuk
sahaja
11.
Bawang merah 15 biji
12.
Lada hitam serbuk 1 camca
besar
13.
Jintan manis serbuk 2
camca besar
14.
Asam gelugor 5 keping
15.
Santan pekat 2 kotak
16.
Garam secukup rasa
17.
½ cawan minyak untuk
tumis
BAHAN
UNTUK TABUR
1. Tauge 2 cawan (buang ekor
biar fresh)
2. Daun kemangi ½ cawan(hiris)
3. Daun selasih ½ cawan(hiris)
4. Daun kesom ½ cawan(hiris)
5. Timun ½ biji(potong dadu)
6. Bawang besar 2 biji(potong dadu)
7. Limau kasturi atau nipis(belah nipis)
8. Sambal cili kering (blend halus letak garam sedikit) kalau suka
boleh letak belacan sedikit.
No comments:
Post a Comment