Wednesday, December 16, 2009

KARI IKAN NANNY PAH



KARI IKAN NANNY PAH

BAHAN2NYA

1.    Ikan Senangin,Bawal,Tenggiri,Sagai Atau Pilihan Anda, Basuh Bersih Dg Garam Asam Untuk Hilangkan Hanyir Ikan.
2.    1 Cawan Rempah Babas Ikan
3.    1 Sudu Kecil Kunyit Serbuk Babas
4.    2 Camca Tambahan Jintan Puteh Serbuk
5.    5 Ulas Bawang Merah Hiris
6.    5 Ulas Bawang Puteh Tumbuk Kasar
7.    1 Sudu Kecil Biji Sawi
8.    ½  Sudu Kecil Halba
9.    Secubit Sajira
10.                       1/4 Cawan Santan Rendah Lemak
11.                       1/2 Cawan Air Asam Jawa Pekat
12.                       2 Cawan Air Tapis
13.                       Garam Secukup Rasa
14.                       5 Biji Bendi Muda Potong Hujung Nya
15.                       2 Biji Cili Hijau Belah Tengah Jangan Putus
16.                       2 Biji Tomato Belah 2
17.                       1 Pokok Daun Ketumbar Dg Akar Disimpul Ikat
18.                       2 Helai Daun Kari
19.                       Minyak Sayur 1/2 Cawan
CARA MENUMIS
  1. Panaskan Minyak Tumiskan Bawang Merah,Bawang Puteh,Halba,Biji Sawi,Secubit Sajira Dan 1 Helai Daun Kari,Sudah Garing Padam Api,Masukan Rempah Ikan,Jintan Puteh Serbuk,Kacau Rata Masukan Air Asam,Buka Api Kembali Masak Hingga Naik Minyak,Masukan Air Tapis Sudah Mendidih Masukan Ikan,Sudah Masak Ikan Baru Masukan Santan. Rasa Garamnya Jika Suka Cair Tambah Air, Jika Sudah Mendidih,Masukan Bendi,Cili Hijau,Daun Rempah Dan Akarnya Sekali, Masukan Daun Kari Yg Satu Helai Lagi Ramas Dulu,Cepat2 Padam Api Nanti Layu Bendi Tidak Sedap. Makan Dg Nasi Panas,Sambal Belacan Ulam Timun.Dan Ikan Kering Goreng.Cubalah Buat Pasti Sesiapa Yang Makan Akan Teringat2kan Masakan Anda.Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment