NASI DAL NANNY PAH
BAHAN2NYA
1. 2 Cawan Kacang Dal Direndam Semalaman Dengan 1 Sudu Kecil Pewarna
Kuning Atau Kunyit Serbuk Babas,Direbus Dengan 1 Helai Daun Pandan Disimpul
Ikat Hingga Empuk Dengan Sedikit Garam Dan Tapis Buang Airnya.
2. 5 Cawan Beras Basmathi Atau Pusa Jasmin Di Basuh Bersih Kemudian Direndam
Dengan Air Dan Cuka 1 Camca Besar Satu Jam Sebelum Memasak,Untuk Panjangkan
Beras.Sukatan untuk masak nasi Air Tapis Sama Sukatan Berasnya.
BAHAN BLEND (A)
3.
Halia 4 Inchi
4.
8 Ulas Bawang Puteh
5 3 Biji Bawang Besar
6.
1 Camca Besar Garam
7.
Air Tapis ½ Cawan
8.
No 3 – No 7 Di Blend Halus
BAHAN2 UNTUK TUMIS
9.
Minyak Sapi ½ Tin Kecil
10.
Minyak Sayur ½ Cawan
11.
Serai Ketuk 2 Batang
12.
1 Helai Daun Pandan Siat2 Simpul Ikat
13.
Daun Salam 3 Helai
14.
Kulit Kayu Manis 2 Pc
15.
Bunga Cengkih 10 Biji
16.
Buah Pelaga 10 Biji
17.
Bunga Lawang 1 Kelopak
BAHAN BLEND (B)
18.
Gajus 8 Biji
19.
Tairu ½ Cup
20.
Coffee Mate 3 Camca
21.
Daun Ketumbar 2 Pokok Dengan Akarnya
22.
Daun Pudina ½ Cawan
23.
Perahan Air Limau Nipis 1 Biji
24.
Air Mawar ½ Cawan
25.
Susu Cair 1 Cawan
·
Ps jika suka pedas boleh di tambah cili padi hijau Sebanyak mana yg
disukai
NO 18 –NO 25 DIBLEND SEMUA HINGGA HALUS
CARA MEMUMIS NASI DAL
Panaskan
Minyak Sayur Dan Minyak Sapi,Masukan Bahan Tumis,Sudah Garing,Kemudian Masukan
Bahan Blend (A) Kemudian Masukan Dal Yg Sudah Rebus, Kemudian Masukan Bahan
Blend (B),Kemudian Kacau Rata Masukan Beras,Kacau Rata2 Dan Masukan Air Tapis 3
Cawan,Kemudian Masak Lah Saperti Nasi Biasa.Nasi Ini Sedap Dimakan Dengan
Sambal Kelapa,Sambal Tumis Ikan Bilis,Kari Udang Atau Kari Telor.
SAMBAL KELAPA
BAHAN2NYA
1. ½ Biji Kelapa Parut Puteh
2. Chili Padi Merah 6 Biji + cili merah 4 biji
3. Bawang Merah 4 Biji
4. Halia 1 Inci
5. Daun Kari 2 Helai Ambil Daunya Sahaja
6. Daun Pudina ½ Cawan
7. 2 Pokok Daun Ketumbar
8. Perahan Air Limau Nipis 1 Biji
9. Garam 1 Sudu Kecil
10.
Sedikit
Air Tapis Untuk Blend
11.
Blend No
1-No 10 Hingga Halus Rasa Asam Garamnya.
Ps: Jika
Ada Blender Yang Tak Perlu Guna Air Lagi Bagus.
No comments:
Post a Comment