LONTONG MAK JARAH JALAN TIMUN SINGAPURA 1960
BAHAN2NYA
1. Ketupat Nona Yg 30 Pcs Rebus Dg
Sedikit Garam,1 Sudu Kecil Minyak Dan Daun Pandan,Rebus 3-4 Jam,Sudah Masak
Angkat Dan Toskan
BAHAN2
UNTUK KUAH LODEH
1. Cili Hidup 8 Biji
2. Jika Suka Pedas Tambah Cili Padi
Merah
3. Kunyit Hidup 2 Inci
4. 5 Biji Buah Keras
5. 5 Biji Bawang Merah
6. 2 Camca Besar Udang Kering
7. 2 Camca Besar Ikan Bilis
8. 2 Camca Besar Rempah Biji Ketumbar
9. Garam Secukup Rasa
10.
1/2 Cawan
Air Tapis Untuk Blend Bahan
11.
1/2 Cawan
Minyak Sayur
12.
Udang
Hidup Buang Kulitnya Dan Kepala
13.
Kepala,
Kulit Udang Gaul Dg Sedikit Garam Goreng Dg Sedikit Minyak + Sedikit Air Blend
Halus Dan Tapis,Masukan Dalam Kuah.
CARA
MENUMIS KUAH LODEH
Blend
Semua Bahan Sehingga Halus
Panaskan
Minyak,Tumis Serai,Lengkuas Ketuk Dan 2 Helai Daun Salaam, Hingga Wangi Masukan
Bahan Blend,Masak Hingga Naik Minyak, Kemudian Masukan Bahan2 Sayur,Udang Hidup
1/4 Kg Dan 3 Cawan Air Tapis,Masak Sehingga Mendidih Dan Sayur Empuk,Akhir
Sekali Masuk Kan Santan,Tempe Dan Tahu
BAHAN2 SAYUR
1/4
Kilo Kacang Panjang Dihiris Serong
1
Biji Sengkuang Size Kecil Dihiris Potong Memanjang
2
Biji Terung Di Potong Kecil
1/4
Biji Kobis Dihiris Kecil
Tahu
Letak Sedikit Garam Dan Di Goreng, Potong 8
Tempe
Potong Kecil,Gaul Garam Dan Goreng
Pucuk
Tahu Nipis Potong Kecil Dan Direndam
Sedikit
Soon Rendam,Jangan Banyak
1
Kotak Santan Lowfat
1
Cube Bilis
Garam
Secukup Rasa
BAHAN2 SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG
1
Cawan Cili Mesin Halus
10
Ulas Bawang Merah
1
Ulas Bawang Puteh
Sedikit
Belacan Melaka
1/4
Cawan Air Tapis Untuk Blend Bawang,Bawang Puteh Dan Belacan
1/2
Cawan Air Asam Jawa
3
Camca Gula Perang
1/2
Cawan Minyak Sayur
2
Ekor Sotong Kembang Dipotong2
CARA MENUMIS
Panaskan
Minyak Tumiskan Bawang Merah/Puteh Dan Belacan Sehingga Garing,Masukan Cili
Mesin, Masak Hingga Naik Minyak,Masukan Air Asam, Gula Dan Garam.Akhir Sekali
Asukan Sotong Kembang.
SERUNDING
BAHAN2NYA
BAHAN2NYA
1/2
Biji Kelapa Parut Puteh
5
Biji Cili Merah+ Cili Padi Merah Jika Suka Pedas
5
Batang Serai
1
Inci Kunyit Hidup
2
Camca Besar Jintan Manis
2
Camca Besar Ketumbar Biji
5
Ulas Bawang Merah
1
Inci Lengkuas
1/2
Sudu Kecil Lada Hitam
2
Camca Besar Udang Kering
1/2
Cawan Minyak Sayur
1/4
Cawan Air Tapis Untuk Buat Blend Bahan
3
Camca Besar Gula Perang
2
Keping Asam Keping
Blend
Cili,Serai,Kunyit Hidup,Jintan Manis,Ketumbar,Bawang Merah,Lengkuas.Lada Hitam
Dan Udang Kering Bersama 1/4 Cawan Air Tapis Sehingga Halus.
Panaskan
Minyak Tumiskan Bahan Blend Hingga Wangi,Kemudian Masukan Kelapa Parut Dan Asam
Keping, Kacau Rata Kemudian Masukan Garam Dan Gula, Masak Hingga Kering Dengan
Api Tinggi.Sedap Juga Dimakan Dengan Nasi Himpit Sahaja.
Sambal Kacang
2
Cawan Kacang Tanah Yg Sudah Dibakar Buang Kulit Dan Blend Kering Jangan Halus
Sangat.
1/2
Cawan Cili Mesin
10
Ulas Bawang Merah Dihiris
5
Batang Serai Di Ketuk
2
Inci Lengkuas Di Ketuk
4
Camca Besar Gula Perang
1/2
Cawan Minyak Sayur
1
Cawan Air Tapis
Garam
Secukup Rasa
Panaskan
Minyak Tumiskan Serai Dan Lengkuas Dan Bawang Sehingga Garing,Kemudian Masukan
Cili Mesin Kacau Sehingga Naik Minyak, Masukan Air Asam,Gula,Garam Dan Air 1
Cawan.Masak Hingga Naik Minyak.
Sedia
Dimakan Dengan Nasi Himpit Atau Ketupat.
Telor
Omega Rebus Untuk Letak Diatas Lontong.
No comments:
Post a Comment