Sunday, September 23, 2012

BADAK BERENDAM



      BADAK BERENDAM NANNY PAH

BAHAN2NYA
1.      1 Packet Tepong Pulut
2.      4 Biji Kentang Rebus Hingga Betul2 Empuk
3.      1 Cawan Air Di Blend Dengan Daun Pandan 5 Helai Tambah 1 Sudu Kecil Pewarna Hijau Dan Secubit Garam,Tapis Ambil Patinya
4.      Blend Kentang Dengan Air Pandan Tapis
5.      Gaul Rata Kentang Blend,Dengan Tepong Pulut Hingga Jadi Ketulan Yg Boleh Di Gentel,Jangan Lembik Takut Nanti Susah Nak Gentil Bulat.
6.      Gentil Bulat Leper Dulu Dan Masukan Inti Kelapa Yg Sudah Digentel Sebesar Goli.Kemudian Rebus Air Dan Daun Pandan Disimpul Ikat,Diperiuk Hingga Mendidih Dan Celur Tepong Hingga Timbul Dan Angkat Letak Di Mangkok.

INTI KELAPA

BAHAN2NYA
1.      Kelapa Parut Muda Yg Puteh 1 ½ Biji
2.      Gula Melaka 1 Ketul Yang Original Beli Di Melaka
3.      Gula Pasir ½ Cup
4.      Gula Merah ½ Cup
5.      Air 1 Cawan
6.      Daun Pandan 2 Helai Disimpul Ikat
7.      Tepong Jagung 2 Camca
Masak Air Bersama Semua Gula Dengan Daun Pandan Hingga Hancur Semua Tapis ,Masukan Kelapa Parut Dikuali,Tuangkan Gula Yg Ditapis Dan Masak Hingga Kering Dan Akhir Sekali Taburkan Rata Tepong Jagung Dan Masak Rata.Sebelum Inti Mengeras,Cepat Gentil Sebesar Goli,Buat Sampai Habis.


BAHAN KUAH BERENDAM

BAHAN2NYA
1.      Tepong Jagung 3 Camca Besar
2.      1 1/2  Sudu Kecil Garam
3.      Santan 4 Paket Yg Rm1/-
4.      2 Helai Daun Pandan Simpul Ikat
Masukan Tepung Jagung,Garam Dan Masukan Santan Sikit Sikit Hingga Tepong Rata Dan Masukan Habis Semua Santan Dan Masak Diatas Api Yg Sederhana Kacau Dengan Senduk Kayu Hingga Pekat,Kemudian Tuang Kedalam Badak Yg Didalam Mangkuk.Yang Telah Di Rebus Tadi.Sedia Di Makan Untuk Minum Petang.

No comments:

Post a Comment